Pesti postaA Trianon szó fönnakad - Czegő Zoltán

2009. június 9., kedd, Világfigyelő

Elsüvített június 4. úgy, mint a szél Késmárk fölött a kuruc kesergőben. Ha tudta volna az akkori Habsburg győzelem, magyar leveretés tűzhelyén kesergő, énekben szólaló pap vagy deák, hogy a kuruc tárogatók elégetésére hozott törvény után Trianon, 1920. június 4. kitörlése is elkövetkezik a magyar naptárakra, másképp szólalt volna, vagy beléndeklevet ivott volna a magyar jövendőre.

A mostani Magyarországon Trianon, a nemzeti gyásznap szót sem érdemelt a két vezető napilapban, hallgatott egyként az országveszejtő MSZP (volt kommunista) Népszabadság, de az ún. jobboldali Magyar Nemzetben is csupán tíz sor jutott egyik belső oldal humorsarkában az ország 1920-as ,,kivégzése" (angol történész megfogalmazása) évfordulóján.

Naponta és szaporán tárgyalta, taglalta, magyarázta ugyanazon héten mindkét lap, s június negyedikén is a pekingi vérengzés 20. évfordulóját! Akkor a kínai kommunista tankok százezernyi tüntető diák, civil tömegébe gázoltak bele. Lásd Magyarország, 1956. november 4-ét.

Dadog a politikai felszín, a krém, mert nem mer szólalni valami belső cenzúra miatt. Nincs, nem volt Trianon, Magyarország boldog ország az Európai Unióban, melyben vígan törölik ki, le a magyarokat Romániában, Szlovákiában. És a mai magyar politika előlegezte máris Szerbiának a támogatását a felvétel ügyében.

Ugyanúgy, ahogy szót sem emelt annak idején a magyar Országgyűlésben senki, amikor Románia felvételét kellett támogatni, senki nem mondta, hogy már kedves baráti szomszédunk, mi támogatunk, mert ha ellene vagyunk, ti sosem kerültök be, ám hagyjátok már békén az ottani magyar milliókat...

Trianon tilos a magyarországi pártok mindenikének. Itt tilos a szó a nemzetről, akár Szlovákiában. Itt az ellenzék pártjait eleve és helyből fajgyűlölőnek, nacionalistának, kirekesztőnek merevítik, hadd száradjon mások mocska rajtuk!

Magyarországon itt, ott, vidéken suttyomban megemlékeztek az ország feldarabolásának és kiosztásának rémes idejéről. A lapok végzik a megengedett normát: suttyomban és sunyítva éldegélnek, míg bé nem rekesztik egyetlen parancsra őket is, mint Munkács, Késmárk, Vajdahunyad és a magyar élet várhelyeit.

Megmaradnak gyermekeink, ükunokáink számára a legendás és a vérhelyek: Muhi, Mohács, Nagymajtény, Világos, Trianon. Ha igen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-06-09: Világfigyelő - x:

Alakulóban az új parlament

Saját elképzeléseit kívánja érvényesíteni elsősorban az Európai Parlament munkájában a múlt heti választásokon győztes, a legtöbb magyar képviselőt is felsorakoztató, kereszténydemokrata-konzervatív Európai Néppárt — derült ki a voksolást követő tegnapi nyilatkozatokból.
2009-06-09: Világfigyelő - x:

Röviden - Mózes László

Hárompárti együttműködést sürget a Néppárt
Az eddiginél szorosabb együttműködést lát szükségesnek az Európai Parlament három legnagyobb pártcsoportja, a kereszténydemokraták, a szocialisták és a liberálisok között az EP-választás nyertese, a konzervatív-kereszténydemokrata erőket tömörítő Európai Néppárt.