HatárhelyzetekA magyar összefogás gyümölcse - Sylvester Lajos

2009. június 9., kedd, Közélet
Politikusaink, jó érzékkel, a magyar választókat dicsérik a vasárnapi választási eredményekért.

A siker mindenképp a magyar összefogásnak köszönhető, amelynek igénye a magyar lakosság körében évek óta egyre erőteljesebben jelentkezett. Ehhez támasztékként társult a magyarság számára erősen irritáló belpolitikai állapot, a nagykoalíció helyi potentátjainak pimasz és arrogáns etnikai tisztogatása Bukarest rábólintásával, illetve jóváhagyásával. A bizonyos román körök viselkedésére jellemző magyarellenesség nem csupán a választási részvételt erősítette, főleg a városi lakosság körében, hanem a városi és megyei vezetés presztízsét és pozícióit is magasabb dimenzióba emelte. A választási siker harmadik eleme, amellyel a helyi érdekeltségekből és a vidékiségből kikaparta, Kárpát-medenceivé és európaivá tágította, ,,magyar üggyé" tette a vasárnapi, urnák előtti jelenlétet az országhatárokon átívelő összefogás szükségességének tudatosítása. Ebbe, akárcsak a romániai etnikai tisztogatás, nagy nyomatékkal ,,besegített" a szlovák nacionalizmus felháborító, a pozsonyi parlamentig felcsapó szennye, és mintegy negyedik összetevőként a csonkaországi belpolitikai helyzet, Magyarország jelenlegi vezetésének mély erkölcsi válsága, a nemzet és az elszakított nem-zetrészek érdekeinek sárba taposása.

A vasárnapi történések meghatározó előzménye volt a hazai sajtó kiállása a magyar összefogás mellett, és végül, de nem utolsósorban az RMDSZ és az EMNT erőteljes, nagy intenzitású, kistelepüléseket s az erdélyi városokat átfogó kampánya, amelyen a Kárpát-medencei magyar összefogás jegyében részt vettek neves magyar politikusok is.

Mindennek összegzéseként áll előttünk a magyar eredmény: Magyarországon a Fidesz—KDNP történetének legnagyobb sikerét könyvelhette el, 56,37 százalékos eredményével európai mércét is állított. Az MSZP mindössze négy, az MDF egy képviselőt küld az Európai Parlamentbe. Az SZDSZ a maga 2,16 százalékos eredményével kiesett, s az eltorzult magyar belpolitika a Jobbikot három képviselővel juttatta be az Európai Parlamentbe. Szlovákia két, Románia három vagy négy magyar képviselővel lesz jelen az EP-ben. Az egész Európa egyébként jobbra mozdult el, s ebben nem kis szerep jut annak, hogy a kelet-európai álbaloldaliság leleplezte önmagát, az új helyzet a nemzeti eszméknek és ezek képviseletének kedvez.

Eredményeink pezsgőbontásra érdemesítenek, de ennek ízébe belevegyül azért a kishitűség kesernyés íze is, mert voltak/vannak, akik mellett elsuhant a magyar összefogás rendkívüli tétje, s ehelyett kisszerű, provinciális intrikákba keveredve a választási eredményeket csorbították. Most lett volna esélyünk arra, hogy romániai jelenlétünket tíz százalék vagy e fölötti eredménnyel számarányunk duplájára emeljük. Ehhez viszont Futásfalva, Vargyas és Kurtapatak lakóihoz hasonló hozzáállás, s a 101 esztendős berecki Khell Juci néni példájának követése kellett volna, aki Marosvásárhelyről utazott haza, hogy szavazatával a Bereck községi magyar közösséget erősítse.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-06-09: Világfigyelő - x:

Röviden - Mózes László

Hárompárti együttműködést sürget a Néppárt
Az eddiginél szorosabb együttműködést lát szükségesnek az Európai Parlament három legnagyobb pártcsoportja, a kereszténydemokraták, a szocialisták és a liberálisok között az EP-választás nyertese, a konzervatív-kereszténydemokrata erőket tömörítő Európai Néppárt.
2009-06-09: Közélet - x:

A helyzet ajándéka: a nagyobb választói szabadság - B. Kovács András

Noha a válság megviselte az erdélyi magyarság választási kedvét is, az összefogás jelszava alatt folyó kampány ennek ellenére sikert hozott mindkét félnek.