A helyzet ajándéka: a nagyobb választói szabadság - B. Kovács András

2009. június 9., kedd, Közélet

Noha a válság megviselte az erdélyi magyarság választási kedvét is, az összefogás jelszava alatt folyó kampány ennek ellenére sikert hozott mindkét félnek.

Úgy tűnik, a feladat ezentúl az lesz, hogy az egyre összetettebbé váló erdélyi magyar társadalom a maga differenciálódásának rendjén egy olyan választói gyakorlatot alakítson ki, mely megfelel plurális szerkezetének. Az RMDSZ—EMNT-szövetség olyan cselekvési modellt nyújtott ezúttal, mely sikerességében példájává válhat annak, mit tehet egy ekkora és ilyen kohézióval rendelkező kisebbségi népcsoport akkor, amikor országos színtéren kell súlyát bizonyítania.

Az effajta választási együttműködéshez tehát ezentúl nyugodtan csatlakozhatnak, mert célszerű azt tennie hasonló helyzetben a népközösség többi szervezetének is, politikai pluralitás esetén a többi pártnak, ha van ilyen.

A magyar választóközösség pedig fokozatosan beletanulhat abba, hogy mikor kell együttesen, és mikor másként fellépnie. Az ilyenszerű, most sikerre vitt együttműködésnek szerintem nem a széthúzás az igazi alternatívája, hanem a korrekt verseny. Az erdélyi magyar politikai színtéren ma, két évtized tanulságaiból fakadóan, két politikai párt létezik még akkor is, ha egyikük a maga identitásának újbóli meghatározása gondjával van ismételten elfoglalva. Egy ilyen kisebbség egyik pártjaként az MPP helyzete azt a leckét adta fel, hogy végre egyeztessen ellentétesnek tűnő célokat. E szervezet, ha csupán az RMDSZ-szel szemben kívánja meghatározni magát, ha karakterét csupán e vonatkozásban definiálja, akkor saját mozgásterét csak leszűkítheti. Az EP és az országos választásokon nyilvánvalóan közös magyar cselekvést vár el saját közössége is tőle, miként most az RMDSZ választói is honorálták azt, hogy hosszú szembenállás után a szövetség, némileg éles fordulattal ugyan, de akcióegységet ajánlott fel Tőkés Lászlónak és az EMNT-nek.

Úgy vélem, az erdélyi magyar választó ezentúl — nem utolsósorban a mostani választási sikernek köszönhetően, annak mintegy jutalmaként — az eddigieknél jóval rugalmasabb álláspontot követhet majd, a demagógok, a szervezetek porhintő és a másik felet lejárató szólamain átlátva, az eddiginél alighanem nagyobb választói szabadsággal élhet. Azt viszont meg kell tanulnia, hogy mikor lehet és tanácsos a közös, és mikor a pártlistára vagy jelöltre szavaznia. A helyhatósági és polgármesteri választásokon, és különösen a tömbben, engedhet pártpreferenciáinak, az országos és európai választásokon azonban joggal várja el különféle színeket képviselő vezetőitől és azok csoportjaitól, hogy megtalálják a közös célok által megkövetelt egységes fellépés módozatait. A tömbön kívül ennek magyar előválasztásokon való megmérkőzést és azt követő egységes fellépést kellene eredményeznie az önkormányzati választásokon — amire tömbön belül már nem vagy nem így lenne szükség.

Egy belső pluralizmus gördülékeny működése kialakított mechanizmust és kölcsönösen betartott szabályokat, belső ,,parlamentet" feltételez, amitől persze még meglehetősen messze vagyunk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-06-09: Közélet - x:

A magyar összefogás gyümölcse (Határhelyzetek) - Sylvester Lajos

Politikusaink, jó érzékkel, a magyar választókat dicsérik a vasárnapi választási eredményekért.
2009-06-09: Közélet - x:

Két birka (Glossza) - Simó Edmund

Mint aki szívén viseli népe, nemzete sorsát, mint öntudatos állampolgár, aktív cselekvőképessége tudatában, én is elindultam június 7-én, még a reggeli órákban, személyazonossági igazolványommal a zsebemben, hogy élhessek szavazati jogommal, hogy leadjam voksomat az ,,összefogásra", európai parlamenti képviseletünk sikere érdekében.