JegyzetÜröm az örömben - Simó Erzsébet

2009. június 9., kedd, Közélet

Működött az összefogás listája, sikerült három képviselőt bejuttatni az Európai Unióba, itt, Háromszéken is néhány száz szavazóval több ment el voksolni, mint legutóbb, volt tehát mozgósító ereje a közös listának, igaz, döntő szerepe mégiscsak annak volt, hogy a román lakosságnak csak kis hányada, úgy egynegyede szavazott, s így részvételi arányunk látványosan megugrott.

A magyar választók száma 1990 óta folyamatosan csökken, akkor májusban több mint 900 000 magyar ember szavazott az RMDSZ képviselőházi listájára, s több mint egymillióan a szenátuséra. Most még fele sem. Az igazsághoz hozzátartozik az is, nem nagyon tudjuk, hányan vagyunk valójában, kétmillióan bizonyosan nem, a 1,6 millió is kérdéses. De az, hogy ez az egyre zsugorodó közösség három parlamenti képviselőt képes még ma is kijuttatni Brüsszelbe, örömforrást jelent, s egyben annak az igénynek a megfogalmazását, hogy Erdély magyar politikai alakulatainak az elkövetkezendő esztendők során meg kell találniuk azt a modus viendit, mely alkalmas lesz a plurális demokratikus fejlődésre, és választások idején az összefogásra. S ennek az új szövetségnek nemcsak az RMDSZ-t, nemcsak a Tőkés László nevével fémjelezett Erdélyi Magyar Kezdeményezést kell egy karámba terelnie, hanem az MPP-t is, a civil szervezeteket, az értelmiségi egyesüléseket.

Valamilyen formában helyet kell újra biztosítani eme új építményben a szellemi elitnek, az ugyanis, hogy az RMDSZ üzletemberek és gazdasági érdekcsoportok gyűjtőhelyévé vált, nemcsak tekintélyét rombolta, de a nemzetiségi lét árnyalt szolgálatát is háttérbe szorította. Világosan látszik ma már, de korábban sem mutatott mást az elemzés, hogy ez a szövetségen belüli népes csoport követelte meg az RMDSZ-től, hogy folyamatosan hatalomban vagy hatalomközelben legyen azon egyszerű ok miatt, hogy ellenzékből nehezebb pénzes szerződésekre, busás hasznot hozó üzleti kapcsolatokra szert tenni. Az RMDSZ-ben az egyéni érdekek magasan fölülírták a közösségi érdekeket, ki-ki a maga pecsenyéjét sütögette, s az utánpótlást is — néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve — úgy válogatták ki, hogy ennek a célnak megfeleljenek. Most, amikor szorult kissé a kapca, nemcsak az látszik, hogy felkészületlen, a közösség érdekeit mellékesen kezelő, helyenként kimondottan rossz vezetői vannak a szövetségnek, hanem az is, hogy a csak önmaguknak és érdekcsoportjuk tagjainak kaparó közép- vagy alsó szintű vezetőknek fogalmuk sincs arról, mit vár tőlük az a közösség, mely rossz ösztöneire hallgatva, tunyaságból vagy megalkuvásból az élre állította. Ezért tekinti a többszörösen becsapott, éveken át félrevezetett, földjétől, házától, erdejétől megfosztott kisember utolsó mentsvárának a román prefektust, ostromolják hétről hétre sérelmeikkel.

A győzelem örömébe tehát üröm is vegyül, s az a bizonyosság, hogy az RMDSZ-nek, az összes magyar szervezetnek nagyon össze kell szednie magát, ha szolgálni, nem uralni akarják a magyar közösséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-09: Közélet - x:

Két birka (Glossza) - Simó Edmund

Mint aki szívén viseli népe, nemzete sorsát, mint öntudatos állampolgár, aktív cselekvőképessége tudatában, én is elindultam június 7-én, még a reggeli órákban, személyazonossági igazolványommal a zsebemben, hogy élhessek szavazati jogommal, hogy leadjam voksomat az ,,összefogásra", európai parlamenti képviseletünk sikere érdekében.
2009-06-09: Gazdakör - x:

Meghosszabbított leadási határidő (Figyeljünk oda!) - Incze Péter

A legkevesebb három szarvasmarhát és 50 anyajuhot, illetve 25 anyakecskét tartó gazdaságok támogatása érdekében, egy korábbi rendelet értelmében a kérvények leadásának utolsó határideje május 31. volt. A napokban viszont a szakminiszter kiadta a 344. rendeletét, amely szerint az igénylés határidejét június 15-ig meghosszabbították.