Figyeljünk oda!Meghosszabbított leadási határidő - Incze Péter

2009. június 9., kedd, Gazdakör

A legkevesebb három szarvasmarhát és 50 anyajuhot, illetve 25 anyakecskét tartó gazdaságok támogatása érdekében, egy korábbi rendelet értelmében a kérvények leadásának utolsó határideje május 31. volt. A napokban viszont a szakminiszter kiadta a 344. rendeletét, amely szerint az igénylés határidejét június 15-ig meghosszabbították.

Az idevágó szakminiszteri rendeletek szerint a szarvasmarháknál az idén is a 2008. január 31-én a gazdaságban létező, hat hónapnál idősebb szarvasmarhák számát veszik alapul. Feltétel, hogy az állatok szerepeljenek az állatorvosi hatóság nyilvántartási rendszerében az említett dátumon, és hogy a kérelmezőnek ne legyen tartozása a központi és a helyi költségvetés felé.

A rendelet kitér az újonnan, vagyis a 2008. február 1. és 2009. január 31. között létesített farmok támogatására is. Ez esetben feltétel, hogy az állomány az állatorvosok nyilvántartójában szerepeljen ez utóbbi dátumon. Ugyanakkor bizonyítani kell az állatok eredetét, származási helyét, valamint a tenyésztőnek saját felelősségre nyilatkozatot kell adnia, miszerint ezen állatok 2008-ban nem kaptak hasonló támogatást. A juhok esetében a 2009. március 31-i állatállományt veszik alapul, itt támogatásra jogosult az említett dátumig az egy évet betöltött nőnemű juhállomány. A juhok támogatási kérését egy szakmai szervezetnek, jogilag bejegyzett egyesületnek kell láttamoznia. Az ellenőrzések megkönnyítése végett az új rendelet kimondja, hogy a juhállományt a június 1. és szeptember 15. közötti időszakban a kérésben feltüntetett székhelyen kell tartani.

A kéréseket mindkét állatfaj esetén a megyeszékhelyi kifizetési ügynökségnél kell leadni, ismételjük: június 15-ig. Az új rendelet értelmében viszont egy új igazoló aktát is kell csatolni a kérvény mellé, amelyet a körzeti állatorvos ingyen állít ki, miszerint az illető gazdaság mentes a fertőző betegségektől.

A szakminiszter a szarvasmarha-, illetve juhtenyésztők országos föderációinak képviselőivel tartott sorozatos munkamegbeszéléseken megígérte, hogy az állatonként kifizetendő összegek az idén sem lesznek kisebbek (a tavaly szarvasmarhánként 490 lejt, juhonként pedig 44 lejt fizettek), ennek pontos értékét egy későbbi kormányrendelet fogja megszabni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-09: Közélet - x:

Üröm az örömben (Jegyzet) - Simó Erzsébet

Működött az összefogás listája, sikerült három képviselőt bejuttatni az Európai Unióba, itt, Háromszéken is néhány száz szavazóval több ment el voksolni, mint legutóbb, volt tehát mozgósító ereje a közös listának, igaz, döntő szerepe mégiscsak annak volt, hogy a román lakosságnak csak kis hányada, úgy egynegyede szavazott, s így részvételi arányunk látványosan megugrott.
2009-06-09: Gazdakör - x:

Júniusi vetésnaptár (Biodinamika) - Bíró Zoltán

A csillagképek és bolygók állása szerint a júniusi ültetési idő 1—7-ig és 24-től 30-ig érvényes. A sok évi tapasztalat után a télire való sárgarépát és petrezselymet ebben a hónapban érdemes vetni, sőt, a savanyú káposztának való palántákat is ebben az időben ültethetjük.