BiodinamikaJúniusi vetésnaptár - Bíró Zoltán

2009. június 9., kedd, Gazdakör

A csillagképek és bolygók állása szerint a júniusi ültetési idő 1—7-ig és 24-től 30-ig érvényes. A sok évi tapasztalat után a télire való sárgarépát és petrezselymet ebben a hónapban érdemes vetni, sőt, a savanyú káposztának való palántákat is ebben az időben ültethetjük.

Mit nem érdemes ilyenkor ültetni? Ha az időjárás nem hűvös és csapadékos, a saláta, a spenót kikórózik.

A biogazdálkodás szempontjából fontos, hogy ebben az időszakban virágzik a bodza, sőt, legtöbb hasznos gyógynövény, amelyet érdemes begyűjteni, gondosan szárítani, az élénk színűeket, ha lehet, árnyékos helyen, a sötétebb színűeket napon. Júniusban a lótetű, a hernyók és a lepkék ellen kell folyamatosan védekezni. Jó, ha minden eső után az uborkát, krumplit és paradicsomot a gondosan előkészített, esőlével hígított permetlével permetezzük.

A kerti növények virágzáskor használják el a legtöbb energiát, ezért szárazság idején ilyenkor elengedhetetlen az öntözés és a fejtrágyázás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-09: Gazdakör - x:

Meghosszabbított leadási határidő (Figyeljünk oda!) - Incze Péter

A legkevesebb három szarvasmarhát és 50 anyajuhot, illetve 25 anyakecskét tartó gazdaságok támogatása érdekében, egy korábbi rendelet értelmében a kérvények leadásának utolsó határideje május 31. volt. A napokban viszont a szakminiszter kiadta a 344. rendeletét, amely szerint az igénylés határidejét június 15-ig meghosszabbították.
2009-06-09: Gazdakör - x:

A termelőképesség követése (Szakemberek fóruma) - Incze Péter

Tejtermelő állatainktól nagy mennyiségű, jó minőségű és gazdaságos tejtermelést várunk. E képesség több résztulajdonság összegzése, magában foglalja a tej mennyiségét, de tágabb értelemben ide sorolhatjuk a tej zsír- és fehérjetartalmát, a perzisztenciát (a tejtermelés hosszú időn át viszonylag magas szinten való tartásának képessége) és a gépi fejhetőséget is. A tehén által adott tejmennyiséget többféle módon tarthatjuk nyilván és követhetjük.