Szakemberek fórumaA termelőképesség követése - Incze Péter

2009. június 9., kedd, Gazdakör

Tejtermelő állatainktól nagy mennyiségű, jó minőségű és gazdaságos tejtermelést várunk. E képesség több résztulajdonság összegzése, magában foglalja a tej mennyiségét, de tágabb értelemben ide sorolhatjuk a tej zsír- és fehérjetartalmát, a perzisztenciát (a tejtermelés hosszú időn át viszonylag magas szinten való tartásának képessége) és a gépi fejhetőséget is. A tehén által adott tejmennyiséget többféle módon tarthatjuk nyilván és követhetjük.

A napi tejtermelés a 24 óra alatt két vagy esetleg nagyobb számú fejéssel nyert mennyiség összege. Ez a fejési időszak alatt állandóan változik, és többnyire a napi takarmányszükséglet kiszámításakor használjuk. A laktációs termelés az elléstől az elapasztásig tartó időszakban termelt tej összmennyiségét jelenti. Az üszők túlzottan korai tenyésztésbe vétele vagy a kedvezőtlen környezeti hatások (hiányos takarmányozás, betegség) túlságosan rövid laktációt okoznak. Az általánosan használatos 305 napos laktációs termelés jó alapot biztosít a tehenek tejtermelésének összehasonlítására. Ennek a szabványlaktációnak a használata nemzetközileg is elfogadott, és abból a megfontolásból indul ki, hogy a szabályos ivari életű tehén évente borjúzik, ezen belül 305 napig tejel és 60 napot szárazon áll.

Életteljesítményen a tehén élete folyamán termelt összes tejmennyiséget értjük. Ennek kapcsán figyelembe kell vennünk, hogy a tejtermelés az életkor előrehaladtával változik. Természetes körülmények között az első laktáció a kifejlett korinak (III—IV. laktáció) a 70—80 százaléka. A további laktációkban a tejtermelés viszonylag azonos szinten marad, majd a VI—VII. laktációtól kezdve csökken. Tejtermelő, pl. holstein állományoknál a tehén már a II—III. laktációban eléri a maximális termelést. A tejtermelés nagysága összefügg a testtömeggel. A két tulajdonság közt pozitív genetikai összefüggés van, ez úgy értelmezhető, hogy abban az esetben, ha a szelekciós munkánk a tejtermelés növelésére irányul, ezzel egy időben a testtömeg is növekedni fog.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-06-09: Gazdakör - x:

Júniusi vetésnaptár (Biodinamika) - Bíró Zoltán

A csillagképek és bolygók állása szerint a júniusi ültetési idő 1—7-ig és 24-től 30-ig érvényes. A sok évi tapasztalat után a télire való sárgarépát és petrezselymet ebben a hónapban érdemes vetni, sőt, a savanyú káposztának való palántákat is ebben az időben ültethetjük.
2009-06-09: Gazdakör - x:

Hírlugas — Ferencz Csaba

Igazgatócsere
Múlt pénteken a prefektus és a demokrata-liberális megyei pártelnök jelenlétében iktatták be a mezőgazdasági igazgatóság új vezetőségét. Ezentúl a négy évre szóló, szerződéses koordináló-igazgatói tisztséget Dan Cristian Damian (felvételünkön) állatorvos látja el. A nemrég meghirdetett menedzseri posztra egyedül ő jelentkezett.