Hírlugas — Ferencz Csaba

2009. június 9., kedd, Gazdakör

Igazgatócsere

Múlt pénteken a prefektus és a demokrata-liberális megyei pártelnök jelenlétében iktatták be a mezőgazdasági igazgatóság új vezetőségét. Ezentúl a négy évre szóló, szerződéses koordináló-igazgatói tisztséget Dan Cristian Damian (felvételünkön) állatorvos látja el. A nemrég meghirdetett menedzseri posztra egyedül ő jelentkezett.

Az új igazgató Sepsiszentgyörgyön született, nős, két gyermek édesapja. Az egyetemet Kolozsváron végezte 1995-ben, majd 19 éven át a magánszférában tevékenykedett. Számos szakmai és vezetői felkészítőn vett részt. Jól beszéli a magyar nyelvet. Bemutatkozásakor kiemelte, hogy tevékenysége középpontjában a gazdák érdekeinek szolgálata áll, és reméli, hogy az igazgatóság szakembereinek segítségével sokat tehetnek a megye mezőgazdaságának fejlesztéséért.

Incze Péter

Ingadozó gabonaárak

Valószínűleg a megszokottnál nagyobb lesz a gabonaárak ingadozása a jövőben — jelentette ki a szentpétervári gazdasági fórumon az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO egyik tisztségviselője. Alexander Sarris, a FAO kereskedelmi és piaci osztályának vezetője szerint mindez annak köszönhető, hogy új tényezők befolyásolják az árakat. Ugyanakkor az OECD úgy véli, hogy az árak a következő tíz évben átlagban a 2006—2008-as árrobbanás előtti szinten, vagy afölött lesznek. Az orosz elnök ezzel kapcsolatban úgy vélte, hogy FAO-nak globálisan kulcsszerepet kell játszania a gabonaárak stabilizálásában, a FAO fejlesztése és átszervezése globális termelői és fogyasztói fórummá elsőbbséget kell hogy élvezzen. Dmitrij Medvegyev sürgette a mezőgazdasági cégeket és a globális mezőgazdasági szervezeteket: működjenek együtt a gabonaárak stabilabbá tételéért.

Minősített termelői csoportok

Az öt éven át támogatásban részesült magyarországi mezőgazdasági termelői csoport kérheti, hogy minősített elismerést kapjon. Az elismerés birtokában a termelői csoport alanyi jogon járó többlettámogatáshoz juthat. Az elismerésnek a rendelet szerint három feltétele van, de a csoportnak ebből elég egyet teljesítenie. Az első a csoport egyesülése más csoporttal, ilyenkor a taglétszámnak legalább 15 fővel kell bővülnie. A második a taglétszám bővülése — egyesülés nélkül. A baromfi, nyúl, sertés, szőlő-bor és a rizs ágazatban a bővülésnek el kell érnie a tíz százalékot, a többi ágazatban a húsz százalékot, a 150 főnél nagyobb csoportokban pedig a tizenöt százalékot. A harmadik feltétel az értékesítési mennyiség növelése, legalább tíz százalékkal.

Szeméttelepből erdő

Erdővé varázsolná a Tokiói-öbölben a tenger kiszivattyúzásával és szemétlerakással létesített mesterséges szigetet a lovasversenyek és sportágak befogadására a japán főváros, amely pályázik a 2016-os olimpiai játékok megrendezésére. A Tokió jelöltségének jelképévé vált terv értelmében a semmiből teremtenének erdőt. 88 hektáros területen zöldellne, mintegy 6 kilométerre az új olimpiai stadiontól és 12-re a császári palotától. A tervet Ando Tadao, a híres japán építész kezdeményezte. A korábban víz alatti övezet az 1970-es és 1980-as években végzett munkálatok révén emelkedett ki a tengerből. Kis sziget alakult ki, ahová a világ legnagyobb városának hulladékát szállították, és az úgynevezett szendvicsmódszerrel rakták le: egy réteg szemét, egy réteg föld. A cél érdekében gyűjtés indult: ezer jen (több mint harminc lej) befizetésével egy facsemete költségét lehet fedezni. A várt félmillió jennyi felajánlásból 400 000-et már befizettek. Isihara Sintaro kormányzó azt ígérte, hogy a főváros hőmérsékletét 2016-ig ezer hektár zöldterület létesítése révén csökkenti. A szervezők szerint a 2016-os tokiói játékok minden idők leginkább ökologikus olimpiáját jelentenék annak ellenére, hogy Japán környezetvédelmi bizonyítványa nem a legjobb.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1341
szavazógép
2009-06-09: Gazdakör - x:

A termelőképesség követése (Szakemberek fóruma) - Incze Péter

Tejtermelő állatainktól nagy mennyiségű, jó minőségű és gazdaságos tejtermelést várunk. E képesség több résztulajdonság összegzése, magában foglalja a tej mennyiségét, de tágabb értelemben ide sorolhatjuk a tej zsír- és fehérjetartalmát, a perzisztenciát (a tejtermelés hosszú időn át viszonylag magas szinten való tartásának képessége) és a gépi fejhetőséget is. A tehén által adott tejmennyiséget többféle módon tarthatjuk nyilván és követhetjük.
2009-06-09: Riport - x:

Végvidék - Kisgyörgy Zoltán

Kerek-Csókás némán hallgat, nem mesél a múltról
Egy híd és egy tíz kilométeres műút hiánya okozza, hogy az egyébként szép és jó fekvésű, szelídebb klímájú, magyarok és románok lakta Erősd megyénk egyik legelszigeteltebb falucskája, melyet sem vonattal, sem pedig menetrend szerinti autóbuszjáratokkal megközelíteni nem lehet. Az a hely, ahol sok ezer esztendővel ezelőtt megtelepedett az ember, ahol a neolitikum Európa-szerte ismert őskultúrája virágzott, ma végvidék.