Mi, hol, mikor?

2009. június 10., szerda, Mi, hol, mikor?
Könyvbemutató

A miklósvári Kálnoky-kastélyban ma 18 órakor bemutatják a Háromszéki útirajzok című könyvet, a kötetben szereplő grafikákból kiállítás nyílik. A szervezők reneszánsz zenével és a bemutatót követően reneszánsz táncházzal várják a résztvevőket. A kiadvány hat székelyföldi képzőművész — Baász Orsolya, Éltes Barna, Kristó Róbert, Péter Alpár, Sipos G. Tünde, Vetró B. Zsuzsa — közel száz, a történelmi Háromszék épített örökségét bemutató rajzát tartalmazza. Házigazda a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

Színház

A sepsiszentgyörgyi M Stúdió ma 19 órától W. Shakespeare Rómeó és Júlia című mozgásszínházi előadását játssza a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében. Rendező: Uray Péter.

Zene

* A Brassói Egyetem zeneszakának dr. Filip Ignác egyetemi docens kamarazene-osztálya ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében koncertezik. Fellép: Csia Ildikó (fuvola), Illés Zoltán (klarinét), Lucian Dăncescu (fagott), Mariana Paic (oboa), Marius Palade (klarinét), Cosmin Iancu (fagott), Málnási Éva (fuvola), Kovács Éva (hegedű), Puskás Andrea (zongora).

* Ma 19 órától Pál Apostol, dalok Pál levelei szerint címmel tartanak előadást Kézdivásárhelyen a Kanta utcai Szenthá­romság-templomban. Fellép Gryllus Dániel, a dalok szerzője, közreműködik Halmos László (brácsa), Ferenczi György (szájharmonika, hegedű) és a Rackajam zenekar. A hangversenyt Sepsiszentgyörgyön csütörtökön a Krisztus Király-templomban az esti szentmise után, 20 órától megismétlik.

* Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcai Krisztus Király-templomban szombaton 18 órától orgonaavató ünnepi hangverseny lesz. Fellép Martine Reymond svájci orgonaművész.

Röviden

Eredményhirdetés. A sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Irodában ma 16 órától hirdetnek eredményt a Barangoló helytörténeti vetélkedő tizedik szakaszán. Kiértékelőt tart Nemes Emil tanító, aki bemutatja a frissen megjelent, Sepsiszentgyörgyi barangoló című helytörténeti feladatgyűjteményt is. A díjazást követően Márk Attila adja elő gyerekdalokból összeállított zenés műsorát. Minden versenyző jutalmat kap, és minden résztvevőt megajándékoznak a Sepsiszentgyörgyi barangoló feladatgyűjteménnyel.

Minden versenyző jutalmat kap, és minden résztvevőt megajándékoznak a Sepsiszentgyörgyi barangoló feladatgyűjteménnyel.

Találkozó. A szívbetegek sepsiszentgyörgyi egyesülete csütörtökön 17 órától tartja szokásos megbeszélését a megyei kórház étkezdéjében.

Fogadóóra. Szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes.

Szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes.

Áramszünet. Ma 8―15 óráig Bölönben, csütörtökön és pénteken 9―15 óráig Kovásznán a Székely utcában, csütörtökön 9—15 óráig Magyarhermányban a 2-es transzformátor körzetében, az erdő felőli részen, 9—16 óráig Kilyénben a 2-es transzformátor körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet ma 8―15 óráig Sepsiszentgyörgyön a Csíki utcának a Grigore Bălan tábornok út és az 1918. December 1. út közötti szakaszán, a Templom és a Kőrösi Csoma Sándor utcában.

Szirénázás. Felhívják Sepsiszentgyörgy lakosságának figyelmét, hogy ma, csütörtökön és pénteken 9―14 óráig ellenőrzik a város vészjelzőit.

Szakképzés

A sepsiszentgyörgyi Kós Károly Iskolaközpontban a következő tanévben négy középiskolai osztály indul a következő szakosítással: építőipari/épületgépészeti műszaki rajzoló technikus (oktatási nyelv: román), építőipari/közművesítési technikus (magyar), textilipari technikus (magyar), faipari technikus (magyar). Az esti tagozaton egy magyar és egy román tannyelvű tizenkettedik osztály indul, ahová csak szakiskolát végzettek jelentkezhetnek. Akik a nyolcadik osztály után nem folytatták tanulmányaikat, most csak a csökkentett óraszámú kilencedikbe iratkozhatnak be. Bővebb felvilágosítás a 0267 315 536-os telefonon, a titkárságon személyesen vagy a www.lkk.educv.ro e-mail címen.

Kalandtárbor

A Vargyas-szorosban június 22—26. között Vertigo kalandtáborba várják a gyermekeket. Az ötnapos tábor alatt lesz sziklamászás, barlangászás, kézműves-foglalkozás, túrázás. Jelentkezni a 0745 485 457-es, 0745 317 667-es telefonon vagy a vertigo.kolyokkaland@yahoo.com e-mail címen lehet.

Zöldszám

Sepsiszentgyörgy önkormányzatának minden telefonhálózatról ingyenesen hívható zöldszáma: 0800 800 767. A hívásra a közösségi rendőrség munkatársai válaszolnak éjjel-nappal. A zöldszámon a várost érintő kihágásokat lehet jelezni: közterületi virágágyások, jelzőtáblák rongálását, kóbor kutyák szabadon engedését stb.

Közlekedés

Cserbenhagyásos gázolót keres a kézdivásárhelyi rendőrség: hétfő délután fél négy körül a Bem József utcában egy 35 éves helybeli lakos szabályosan, a zebrán próbált átkelni az úton, amikor elütötték. A csattanásra valaki kinézett, és látta, hogy egy sötét színű, új típusú Renault Symbol néhány méterrel odébb megállt, beindította a vészjelzőit, vezetője kiszállt, és visszanézett a baleset helyszínére, s amikor látta, hogy az áldozat felemelkedik, beült a kocsiba, és Brassó irányába elhajtott. A szemtanú nem tudta a forgalmi számot lejegyezni. Az áldozat súlyos sérüléseket szenvedett, mindkét lába eltörött. A rendőrség kéri mindazokat, akik látták vagy a balesettel kapcsolatos információik vannak, jelentkezzenek a rendőrségen.

(Rendőrségi tájékoztató)

Labdarúgás

* Ma rendezik meg a labdarúgó I. liga 2008—2009-es idényének utolsó fordulóját. Mindegyik találkozó 20 órakor kezdődik, a GSP TV pedig felváltva közvetíti élőben a mérkőzéseket. Az évadzáró forduló meccsei: Craiova—FC Vaslui (GSP TV 2), Buzău—Beszterce, Rapid—Jászvásári Poli (GSP TV 2) Urziceni—Steaua (Antena 1), FC Argeş—Dinamo (GSP TV 3) Brassói FC—Temesvári FC (GSP TV), Pandurii Tg. Jiu—Oţelul, Gaz Metan—Kolozsvári CFR (GSP TV 4), Otopeni—Farul (GSP TV 4).

* Világszerte számos labdarúgó-világbajnoki selejtező mérkőzést rendeznek ma, de ezúttal senki sem csatlakozhat a házigazda Dél-afrikai Köztársaság csapatához és a már kijutott négy válogatotthoz. Európában hét találkozóra kerül sor, melyek során Anglia és Szerbia kerülhet a vb-részvétel közelébe. A világbajnoki selejtezők: Európa, 1. csoport: Svédország—Málta; 4. csoport: Finnország—Oroszország; 6. csoport: Ukrajna—Kazahsztán, Anglia—Andorra; 7. csoport: Feröer-szigetek—Szerbia; 9. csoport: Macedónia—Izland, Hollandia—Norvégia; Dél-Amerika, 14. forduló: Ecuador—Argentína, Kolumbia—Peru, Brazília—Paraguay, Venezuela—Uruguay, Chile—Bolívia; Ázsia, A-csoport: Ausztrália—Bahrein, Japán—Katar; B-csoport: Koreai Köztársaság—Szaúd-Arábia, Irán—Egyesült Arab Emírségek.

Déri Csaba a Falco új edzője

Déri Csabát nevezték ki a tavalyi magyar bajnok Falco KC-Szombathely férfi kosárlabdacsapatának vezetőedzőjévé. A klub honlapja szerint a vezetők kedden egyeztek meg a 46 éves szakemberrel, aki legutóbb a román női bajnokságban szereplő Sepsiszentgyörgy együttesét irányította, méghozzá a helyi pontvadászat második helyéig. Déri korábban Körmenden, Veszprémben, Tiszaújvárosban és Nyíregyházán dolgozott. Tavaly a korábban 12. nyíregyházi csapattal bejutott a rájátszásba. A körmendi származású tréner az együttest három éven át vezetheti, s a múlt csütörtökön távozott szerb Srecko Sekulovic helyét veszi át a szombathelyi kispadon. A Falco tavalyi bajnoki győzelme után idén a negyedik lett az NB I-ben, a Magyar Kupában pedig a döntőben kapott ki Pécstől. Nem hivatalos információk szerint Déri Csaba nem azért távozott Háromszékről, mert itt nem lettek volna megelégedve munkájával és eredményeivel, hanem azért, mert egyszerűen nem kapott ajánlatot az éppen átalakulóban levő Sepsi BC-től.

A Real Madrid leigazolta Kakát

A Real Madrid bejelentette hétfőn késő este, hogy leigazolta Kakát, az AC Milan aranylabdás labdarúgóját. A hírt a Milan megerősítette saját honlapján. A spanyol királyi klub nem közölte az ügylet pénzügyi részleteit, de a spanyol sajtó már korábban tudni vélte, hogy a 27 éves futballista 65 millió euróért igazol át, a Reuters brit hírügynökség értesülései szerint közel 68 millió euróért váltott klubot. Ez az összeg (bármelyik is legyen) a futballtörténelem második legnagyobb értékű adásvétele Zinedine Zidane Juventusból Realba igazolása mögött (73 millió euró). A hat évre Madridba szerződött Kakán az orvosi vizsgálatot előzőleg a brazíliai Recifében végezte el a Real vezető orvosa. A 2007-ben az Aranylabdát és a FIFA-nak Az év játékosa címét is elnyerő brazil sztár állítása szerint azért választotta a Realt, mert izgalmasnak tartja Florentino Perez elnök terveit, s egyben reményét fejezte ki, hogy nagy sikerekhez segítheti a csapatot.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-10: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Köszönetnyilvánítás
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik id. LÉVAI KÁLMÁN temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek, és fájdalmunkban osztoztak.
A gyászoló család
2568
2009-06-10: Magazin - x:

VIII. Székelyföldi Rockmaraton

A székelyudvarhelyi fesztivál négy napja alatt, július 7—11. között harmincnégy zenekar lép fel, köztük három németországi (Personal War, Coronatus, Brainstorm) és egy svéd (Sabaton).