KlaszterekOlcsóbban fejlődni — Ferencz Csaba

2009. június 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Helmuth Schupler — a klaszterek segítségével olcsóbban lehet fejlődni

Múlt pénteken zárult a klasztereket ismertető előadás-sorozat, amelyet a miskolci Uniflexis Egyetemi Innovációs Kutató és Fejlesztő Kft. szakemberei az Asimcov vállalkozói szövetséggel közösen szervezett. A két kézdivásárhelyi és egy sepsiszentgyörgyi programon több mint száz érdeklődő vett részt.

Miért kellene mindent újból kitalálni, ráadásul egyedül finanszírozni a termék vagy szolgáltatás marketingjét? — fogalmazta meg Helmuth Schupler, ügyvezető a klaszterek működésének fő mozgatórugóját. Részletesen ismertette a szerveződés típusait, az ebből származó előnyöket, követhető célokat, majd klasztereket is bemutatott.

E szerveződési formák lehetnek horizontálisak (az azonos ágazatban működő cégek szövetsége), vertikálisak (beszállítói láncolat) vagy diagonálisak (ágazatok közöttiek). Nagy jelentőséggel bír, hogy egy klaszterben mind forprofit, mind nonprofit szervezetek részt vehetnek, s a legfontosabb célja, hogy a hozzáadott érték helyben növekedjék. Hiszen egyre nagyobb az igény arra, hogy olcsóbban állítsuk elő a megfelelő terméket vagy szolgáltatást, márpedig egy innováció vagy új technológia bevezetése rendkívül sokba kerül. Ezt közösen sokkal olcsóbban meg lehet valósítani. A klaszterek megalakításához és működtetéséhez bizalmi tőkére van szükség. Külön szó esett a turisztikai klaszterekről, amelyek területi vagy termékszinten alakulhatnak.

A szerveződés mérete nem lehet túl nagy, mert akkor működésképtelenné válik, a tapasztalat azt mutatja, hogy öt-hat cég, szervezet tud igazán együtt dolgozni — mondta Helmuth Schupler, aki a legfontosabb célokat a következőképpen összegezte: versenyképesség javí­tása, piaci pozíciók megszerzése, időstratégiák alkalmazása.

Háromszéken egyébként faipari klaszter megalakítását kezdték el, az Asimcov vállalkozói szövetség szakágait pedig úgy kívánják átalakítani, hogy elősegítsék a klaszterszerű működést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-10: Gazdaság - x:

Szikla (Békési levelek) — Pálmai Tamás

Érdekes képződménye az anyatermészetnek, teremtménye Istennek ez a tárgy. Tárgynak mondjuk ugyan, mégis — számomra legalábbis — valami olyat jelent, ami nem teljesen illeszkedik a valódi élettelen dolgok sorába.
2009-06-10: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Veszélyek válságban (Sikerakadémia) — Főcze Gyula

Nemrég összeültek Londonban a jelentősebb európai központi és kereskedelmi bankok nagyjai, helyzetelemzést végeztek a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság kapcsán, és az országok gazdasági jövőjére vonatkozó előrejelzéseket is megfogalmaztak.