KitekintőAz uniós lakosság anyagi gondjai

2009. június 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az Európai Unió lakosságának egyharmada olyan háztartásban élt 2007-ben, amely váratlan kiadás felmerülése esetén nem tudott megbirkózni a helyzettel, mert jövedelme veszélyesen közel állt a nyomorszinthez — derült ki az EU statisztikai hivatalának jelentéséből.

Továbbá az uniós lakosság 7 százaléka nem tudta rendesen fizetni lakásának közüzemi számláit, 3 százaléka pedig a lakbért vagy a lakás törlesztőrészletét. A váratlan kiadások megengedhetőségét illetően Lettországban és Magyarországon volt a legrosszabb a helyzet: a lakosság 63 százaléka élt olyan háztartásban, ahol ez gondot okozott. A skála pozitív végén Svédország áll 18, Dánia 19 és Portugália 20 százalékkal. A közüzemi számlák kifizetése Magyarországon okozott a legtöbbeknek nehézséget: a lakosság 18 százaléka élt ilyen háztartásban. Ezután Lengyelország (17 százalék) és Görögország (16 százalék) következett. 2007-ben az uniós lakosság 80 százaléka élt olyan háztartásban, amelynek volt autója. Azoknak az aránya, akiknek a háztartása nem engedhette meg magának az autóvásárlást, Romániában volt a legmagasabb, 56 százalék. Ezután Lettország és Szlovákia után Magyarország következik 23 százalékkal. Ugyanabban az évben az uniós lakosság 68 százaléka élt olyan háztartásban, amelyben volt számítógép, 9 százalék pedig olyanban, ahol azért nem volt, mert nem engedhették meg maguknak. Azoknak az aránya, akiknek a háztartása nem engedhette meg magának a számítógépet, Romániában 43 százalékot, Magyarországon 16 százalékot, míg Dániában, Luxemburgban, Hollandiában és Svédországban 2 százalékot tett ki. (MTI—I.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-06-10: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Veszélyek válságban (Sikerakadémia) — Főcze Gyula

Nemrég összeültek Londonban a jelentősebb európai központi és kereskedelmi bankok nagyjai, helyzetelemzést végeztek a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság kapcsán, és az országok gazdasági jövőjére vonatkozó előrejelzéseket is megfogalmaztak.
2009-06-10: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Amőba Nyílt Napok
Az Amőba Oktatási Központ június elején tartott nyílt napokat, amelyeken programok sokasága várta a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Összesen 21 csoport (közel 300 résztvevő) jelentkezett be a három nap alatt, kilenc óvodai csoport a Kőrösi Csoma Sándor, Árvácska, Hófehérke és Gulliver óvodától, valamint hat-hat gimnáziumi és líceumi tagozat csoportja a Székely Mikó Kollégiumból, a Mikes Kelemen Főgimnáziumból, a Kereskedelmi Iskolacsoporttól és a Nicolae Colan Általános Iskolából.