Hírbörze

2009. június 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Amőba Nyílt Napok

Az Amőba Oktatási Központ június elején tartott nyílt napokat, amelyeken programok sokasága várta a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Összesen 21 csoport (közel 300 résztvevő) jelentkezett be a három nap alatt, kilenc óvodai csoport a Kőrösi Csoma Sándor, Árvácska, Hófehérke és Gulliver óvodától, valamint hat-hat gimnáziumi és líceumi tagozat csoportja a Székely Mikó Kollégiumból, a Mikes Kelemen Főgimnáziumból, a Kereskedelmi Iskolacsoporttól és a Nicolae Colan Általános Iskolából.

A gyermekek angol nyelvű foglalkoztató programokba kapcsolódtak be, énekeltek, festettek, papírfigurákat raktak össze, játszva tanultak. A fiatalokat inkább a nemzetközi vizsgák érdekelték, így ECDL-modulvizsga-szimulálásokon, nyelvi szintfelmérésen vettek részt, megismerkedtek az ECDL- és ECL-vizsgarendszerek követelményeivel. Nagyon nehéz volt kiválasztani a legjobb csoportot, végül a Kőrösi Csoma Sándor Óvoda lett az első, de különdíjban részesült a Nicolae Colan Általános Iskola hatodikos csoportja is. A díjátadásra június 12-én, pénteken az évzáró ünnepségen kerül sor. Bővebb információk a http://www.eurocenter.ro/ honlapon. (Amőba-tájékoztató)

Csökkenő GDP

Románia első negyedévi hazai összterméke 6,2 százalékkal csökkent éves összevetésben. A statisztikai hivatal előzetes adata még nagyobb, 6,4 százalékos visszaesésről szólt. A tavalyi utolsó három hónapban a hazai össztermék 2,9 százalékkal nőtt éves szinten. A GDP idei első negyedévben bekövetkezett nagyfokú visszaesésében jelentős szerepet játszott az ipari termelés 11,1 százalékos és a mezőgazdasági szektor 10,9 százalékos hanyatlása. Ugyanakkor jelentősen, éves szinten 61 százalékkal esett a külkereskedelmi hiány az idei első négy hónapban annak hatására, hogy az import nagyobb mértékben csökkent, mint az export. A január és április közötti időszakban a külkereskedelmi deficit 2,9 milliárd euró volt. Az áprilisi hiány 835,1 millió eurót tett ki. Az első négy hónapban az import éves szinten 36,4 százalékkal, 11,6 milliárd euróra esett, az export 20,3 százalékkal, 8,7 milliárd euróra mérséklődött.

Kártérítés

Peren kívüli egyezség keretében 15,5 millió dolláros kártérítést fizet kivégzett nigériai polgárjogi aktivisták hozzátartozóinak, köztük Ken Saro-Wiwa alternatív Nobel-díjas író családjának és a nigériai ogoni népnek a Shell olajipari óriáscég, amelyet azzal vádoltak meg, hogy bűnrészes a polgárjogi harcosok halálában. Saro-Wiwát és nyolc vádlott-társát 1995-ben végeztette ki Sani Abacha akkori nigériai diktátor többrendbeli gyilkosság vádjával. Emberjogi szervezetek szerint az írót és harcostársait kirakatperben ítélték halálra, mert a Niger-deltában élő ogoni nép nevében a földjükön folyó környezetromboló olajkitermelés beszüntetését követelték. A Saro-Wiwa vezette erőszakmentes tiltakozó mozgalom miatt 1993-ban a Shell kénytelen volt elhagyni az ottani olajmezőket. Az áldozatok ügyvédjei azzal vádolták a brit—holland óriáscéget, hogy részben felelősség terheli a súlyos környezetrombolásért és mindazokért a jogsértésekért, amelyeket a Niger-deltában az akkori lagosi katonai rezsim elkövetett, beleértve környezetvédők bebörtönzését, megkínzását és kivégzését. Az egyezséget több mint egy évtizedes jogi huzavona után, közvetlenül azelőtt sikerült nyélbe ütni, hogy megkezdődött volna a bírósági eljárás egy New York-i kerületi bíróságon, annak ellenére, hogy a vállalat fenntartja, alaptalanul vádolták meg. (MTI—Fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-06-10: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Az uniós lakosság anyagi gondjai (Kitekintő)

Az Európai Unió lakosságának egyharmada olyan háztartásban élt 2007-ben, amely váratlan kiadás felmerülése esetén nem tudott megbirkózni a helyzettel, mert jövedelme veszélyesen közel állt a nyomorszinthez — derült ki az EU statisztikai hivatalának jelentéséből.
2009-06-10: Közélet - x:

Aki nem lép egyszerre... (Iskolatörténeti kiállítás a Gödri Ferenc Általános Iskolában) — B. Kovács András

Az egykori vörös sarokban ismét ott áll a folyosó végén a vörös zászló, méghozzá egy tancsontváz kíséretében — mintegy jelezve, a kiállítás nosztalgiázás nélkül kívánja felidézni a levitézlett múltat.