JegyzetKét tanítónő — Mózes László

2009. június 10., szerda, Közélet

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület által szervezett jubileumi Csoma-napok kulturális forgatagában nem lehetett nem észrevenni két otthonosan sürgő-forgó tanítónőt, akik odaadással pászítják egymáshoz a huszadik alkalommal megtartott rendezvény filmkockáit. Szabó Sebők Enikő a városi kultúrházban a harmadikos kisdiákok előadására érkezőket irányítja, tereli, majd előadás végén ott áll a pódiumon, és a Thiesz Katalin által tanított műsor parány szereplőit díjazza, jó szóval simogatja őket.

Szabó Sebők Enikő több ,,fronton" vett részt e tavaszi ünnepen, vendégeket fogadott, szülőként, pedagógusként is csatlakozott a programokhoz, melyeket egy stabil réteg — diákok, felnőttek egyaránt — folyamatosan igényel, ,,rendszeres előadás-látogatók, nagyon megmozgatja őket" ez a hagyományos, hetes rendezvénysorozat. ,,Komoly" kultúra szempontjából ugyanis ez az esztendő legjelentősebb momentuma, a városnapok könnyebb, más beállítottságú műsorokat kínálnak. Mindkét középiskolás fia tagja a színjátszó csoportnak, annak a folyamatosan változó, nagy hagyományú diáktársulatnak, melyet Gazda József indított, s most Molnár János irányít.

Hogyan viszonyultak harmadikos tanítványai a Csoma Sándor életére villantó műsorhoz? A hat hétig tartó tanulásról Thiesz Katalin mesél: első alkalommal kérték, hogy az elemisták is önálló műsorral jelentkezzenek, olyannal, ,,amely tanulságos, és a kicsik is érzékeljék, miről van szó". Érdemes ilyen zsenge korban Csoma Sándorral ismerkedni, ,,hovatartozásunkért, hogy tudatosuljon a gyermekben, melyik az a közösség, amelyikhez tartozik, és Csoma Sándor szellemisége ezt tökéletesen segíti; fontos magyarságunk, értékeink megőrzéséért, azért, hogy figyeljenek mindenre, ami ehhez tartozik, ide kapcsolódik". ,,Az első perctől kezdve, amikor meghallották, hogy mi fogjuk képviselni a Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpontot, nagy büszkeséggel töltötte el őket, nagyon hamar, lélekkel tanulták meg, amit kell, nagyon akarták, hogy jól sikerüljön az előadás, szerették ezt a folyamatot, három csomakőrösi kisdiáknak külön büszkeséget jelentett, hogy ezzel foglalkozunk" — mondja Csoma-leszármazottként Thiesz Katalin, akinek ez a rokonság ,,még több erőt ad, a büszkeség és a tisztelet mellett felelősségtudatot is, mintha érezném azt, hogy ő fentről azért ezeket látja, és az ő szelleme, emléke nem halt meg, hanem itt van közöttünk".

Akár örökké időszerű, pedagógus hölgyeknek szóló hódolat is lehetne e pár sor: jó látni, tudni, hogy e két tanítónő mellett Háromszéken még nagyon sokan gondolkodnak hozzájuk hasonlóan.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-06-10: Közélet - x:

Aki nem lép egyszerre... (Iskolatörténeti kiállítás a Gödri Ferenc Általános Iskolában) — B. Kovács András

Az egykori vörös sarokban ismét ott áll a folyosó végén a vörös zászló, méghozzá egy tancsontváz kíséretében — mintegy jelezve, a kiállítás nosztalgiázás nélkül kívánja felidézni a levitézlett múltat.
2009-06-10: Közélet - x:

Ballagásra — Borcsa János

Nyár eleje van, amikor a legszebb színekben pompáznak a kertek, s hasonlóképpen a mező és az erdő. Felejthetetlenek a májusi és júniusi illatok, velük csak a levegőégben felhangzó dallamok versenyezhetnek. De csak szét kell tekinteni városaink terein, iskoláink tájékán, s érzékelhetjük, hogy közvetlen emberi környezetünkben sincs ez másként ezekben az ünnepi napokban és órákban.