Hamisan csengő győzelmi ének — Farcádi Botond

2009. június 10., szerda, Máról holnapra

Diadalittas, öntelt nyilatkozatok hangzottak el a választási eredmények közzététele után a román pártok vezetői részéről, a szociáldemokrata Mircea Geoană, a demokrata-liberális Emil Boc, az államfő lánya egyaránt ujjongva győzelmet hirdetett.

A politikusokat láthatóan nem érdekelte, hogy hamisan cseng a győzelmi ének, hisz jóformán sereg sincs már, akit csatasorba lehetne állítani. Országos viszonylatban hatalmas távolmaradás jellemezte ugyanis a vasárnapi EP-választásokat, a szavazásra jogosultak háromnegyede szerint a jelenlegi román alakulatok egyike sem méltó arra, hogy voksával kitüntesse, így jórészt csak az elkötelezett pártkatonák, az aktivisták, az ígéretekkel vagy éppen anyagi javakkal megszédített polgárok járultak az urnákhoz.

A diadalt hirdető kormánypártok vezetőinek tehát érdemes lenne elgondolkodniuk, miért mondanak le egyre többen a demokratikus véleménynyilvánítás eszközéről, miért erősödtek meg újra olyannyira a szélsőséges pártok, hogy az idegengyűlölő szólamokat üvöltő Corneliu Vadim Tudor és Gigi Becali is Brüsszelben képviseli majd Romániát. Mert a vasárnapi EP-választások egyetlen valódi győztese a román alakulatok közül a szélsőségesen nacionalista Nagyrománia Párt. És ezért nem csupán a gazdasági válság okolható: a soviniszta erők feltámadásához bizony kellettek a jelenlegi kormánykoalíció kapkodó intézkedései, elhibázott döntései, a magyarellenesség újraélésztését gerjesztő megnyilvánulásai. A demokrata-liberális—szociáldemokrata koalíció pártjainak hatalmi arroganciája, a funkciók megszerzésében tapasztalt gátlástalan lendülete, a gazdasági válsággal küszködő ország valós gondjainak elhanyagolása elriasztotta a választópolgá­rok többségét, és előcsalogatta mindazokat, akik a megoldást a radikális eszméket hirdető politikusokban látják.

Márpedig ezt a jelenséget nem lehet egyszerű kézlegyintéssel letudni. A választók kiábrándultsága, távolmaradása rövid távon ugyan lehet, hogy kedvez a kormánypártoknak — amelyek saját embereik mozgósítása révén nem veszítenek állandó választótáborukból —, hosszú távon azonban olyan politikai és társadalmi válságot idézhet elő, amely a szélsőségesek térhódításával a jogállamiság, a demokrácia és az európaiság alapjait rengetheti meg. Ha erre nem figyel oda a román politikai elit, könnyen megeshet, hogy a győzelmi mámorból kínkeserves lesz az ébredés.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-06-10: Közélet - x:

Választási vigasztalódás — Sylvester Lajos

Nem minden tanulság nélkül való, hogy élénkebb választási részvételt tapasztalhattunk a székelyföldi és a magyarok is lakta városokban. Ehhez a felhajtóerőt minden bizonnyal az összefogás szükségességének érzékelése mellett a helyi román pártok vezéreinek és alvezéreinek magyarságot sértő és felháborító nyilatkozatai, a közintézmények éléről a gyarmatosítók által eltávolított magyar vezetők és a helyükbe tolt új fiúk emberi-szakmai minősége szolgáltatta.
2009-06-10: Közélet - x:

A gyermekmosolynak nincs származása — Fekete Réka

Harmadik alkalommal gyűltek össze a háromszéki örökbefogadó családok olyan találkozó keretében, amelynek célja az együttlét, a barátkozás és a közös gondok megbeszélése. Vasárnap több mint százan vettek részt a sepsiszentgyörgyi Pro Adopt — Örökbefogadó Szülők Egyesülete szervezésében a Benedek-mezőn tartott szabadtéri foglalkozásokon: a gyermekek rövid műsort mutattak be, volt bábelőadás, arcfestés, kiscsoportos beszélgetés, valamint közös ebéd.