FöldvárEgyelőre egyengetnek — Szekeres Attila

2009. június 10., szerda, Közélet

Riadtan szemlélik a barcaföldvári fogolytábor magyar áldozatainak emlékműve előtt folyó munkálatokat a közelben lakó magyarok. Hatalmas billenőteknős kamionok szállítanak oda földet, törmeléket, s napszámosok igyekeznek elegyengetni a kupacokat, összetörni a betondarabokat.

A négyhektáros terület tulajdonosa, a kétlaki, brassói és németországi illetőségű idős vállalkozó érdeklődésünkre elmondta, nem építkezik, csak feltölti az amúgy lápos területet, elegyengeti, majd eladja. A terület tőszomszédságában, egy kisebb magaslaton áll az emlékműegyüttes, amely arra hivatott emlékeztetni az utókort, hogy ott, a Hidvég és Földvár közötti területen állt a fogolytábor, amelyben 1944—45 között több mint hatezer ártatlan ember raboskodott, s közülük mintegy ezren odavesztek. Az emlékhely és az E60-as, európai minősítésű út között egyelőre csak egyengetik a talajt. Sorin Taus polgármester úgy tudja, a feljavított területet telkenként házépítés céljára adják majd el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2009-06-10: Közélet - x:

Bezártak és büntettek (Ellenőrizték a élelmiszer-ipari cégeket) — Farkas Réka

Egy húsfeldolgozó vállalatot végleg bezártak, háromnak a tevékenységét ideiglenesen felfüggesztette májusi ellenőrző hadjárata után a megyei állat-egészségügyi igazgatóság — nyilatkozta Sikó-Barabási Sándor igazgató. Az élelmiszer-feldolgozó, -forgalmazó cégek vizsgálatát a prefektúra rendelte el, átfogó képet kívántak kapni a megyei állapotokról.
2009-06-10: Közélet - x:

Drágult a víz Baróton — Hecser László

Árat emelt a baróti vízszolgáltató. Nyolcan mellette szavaztak, egy képviselő ellene, és hatan tartózkodtak, amikor arról döntött a tanács, hogy a víz köbméteréért ezentúl 1,95, a csatornázásért 1,11 lejt kell fizetni. Az emelés mellett fő érvként azt hozták fel, hogy amióta legutóbb, 2004-ben drágítottak, nőtt a minimálbér, az alapanyagok, a villany és a befogott víz ára, a szolgáltató jóformán képtelen fenntartani magát, sokszor még a havibért is késve fizették ki az alkalmazottaknak.