A baloldal kudarcának okai

2009. június 10., szerda, Világfigyelő

Miközben a gazdasági válságért hibáztatható európai és amerikai döntéshozók pénzügyi felelőtlensége a kapitalizmus megkérdőjelezésének intellektuális vitáját váltotta ki a világban, a válság kitörése óta tartott első európai szavazáson a választók nem fordultak a szocialista ideológia felé, és a baloldali pártok jelentős vereséget szenvedtek. Az ellentmondás okait elemezte tegnap a Le Figaro francia konzervatív napilap. A Le Monde szerint a francia Zöldek előtörése azt jelzi: a baloldal új arca a politikai ökológia lehet.

A Le Figaro szerint a baloldali kudarc alapvetően három dologgal magyarázható. Renaud Girard külpolitikai újságíró véleménye szerint az egyik legfontosabb: az európai középosztály megértette, beleértve a közép-európai országokat is, hogy a szociális egyenlőség és az állami támogatás erényeivel nem lehet többé kampányolni: a gondviselő állam körüli vita Nyugat-Európában már a múlté, mert mindenki tudja: az államadósság felhalmozásán kívül már nincs, amiből finanszírozni. A klasszikusan szocialista programok, mint például a német szociáldemokratáké, nem hoztak sikert a választáson, mert nem tudtak új javaslatokkal szolgálni a társadalmi berendezkedés, a tőkeelosztás, a munkaidő, a családos anyák vagy az innováció fejlesztésének területén ― véli a lap.

Pszichológiai oknak jelöli meg a Le Figaro újságírója azt, hogy az európaiak a világot egyre veszélyesebbnek látják a gazdasági bizonytalanság, a Közel-Kelet instabilitása, az izraeli―palesztin konfliktus, az iráni nukleáris program, valamint az afganisztáni és a pakisztáni helyzet súlyosbodása miatt. A katonai kérdéseket illetően pedig a választók általában jobban bíznak a jobboldalban, mint a baloldalban ― hangsúlyozza a Le Figaro.

Harmadik okként említi a lap a belpolitikai összefüggéseket: a két nagy uniós tagállamban, Németországban és Franciaországban is a kormányon lévő jobbközép nagyon korán megkezdte a válságkezelést, még mielőtt a baloldal bármilyen javaslattal szolgált volna. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy is a kapitalizmus erkölcsössé tételét és a nemzetközi pénzügyi világ szabályozását hirdette meg. Mindkét kormány a munka becsületének visszaállításán és azon dolgozik, hogy az állami segítségre való várakozás helyett saját vállalkozások elindítására ösztönözze a választókat ― mutat rá a Le Figaro.

A Le Monde napilap tegnap délután megjelent számának címlapján közölt szerkesztőségi cikkében úgy véli, hogy a baloldali kudarccal és a kapitalizmus válságával magyarázható a Zöldek óriási előretörése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-06-10: Világfigyelő - x:

Nyitott játszma Felvidéken

Valósággá vált, amit hónapok óta rebesgettek, de igazából senki sem hitte: a szlovákiai magyar politikai képviselet kettéhasadt, és Bugár Béla vezetésével megalakul az új magyar párt ― írta az Új Szó szlovákiai magyar napilap a Nyitott játszma című kommentárjában tegnap.
2009-06-10: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

Változás szlovák államnyelvtörvényben
Megváltozott a szlovák államnyelvtörvényt módosító javaslat, amelyet korábban elfogadhatatlannak minősített a Magyar Koalíció Pártja (MKP). A parlament kulturális és sajtóbizottságának tegnapi ülésén kilenc olyan javaslatot fogadtak el, amely megváltoztatta a magyarok által kifogásolt paragrafusok többségét. ,,A törvénymódosítás ebben a formában már elfogadható számunkra" ― jelentette ki Bíró Ágnes, az MKP képviselője. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem történt semmi rendkívüli, csupán elmozdultak európai normák irányába.