Mi, hol, mikor?

2009. június 13., szombat, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát Török Viola rendezésében a nagyteremben vasárnap 17 órától a Katona József- és Madách Imre-bérleteseknek mutatja be (az elmaradt bérletek is érvényesíthetők, a szabad helyekre jegyet lehet venni).

Zene

* Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcai Krisztus Király-templomban ma 18 órától orgonaavató ünnepi hangverseny lesz. Fellép Martine Reymond svájci orgonaművész. Közreműködik a Harmónia kvartett, valamint a brassói zeneegyetem és a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai.

* Az Árkosi Művelődési Központban ma 18 órától Alina Elena Bercu zongorakoncertje. Műsoron: Beethoven: E-dúr szonáta Op. 109, Chopin: b-moll szonáta No. 2., Brahms: b-moll ballada op. 10, Muszorgszkij: Egy kiállítás képei (Horowitz átirata). Sepsiszentgyörgyről a színház elől 17.30 órakor autóbusz indul.

* A bikfalvi református templomban vasárnap a 11 órai istentisztelet után tartják a VI. Bikfalvi Régizene Napok nyitóhangversenyét. A sepsiszentgyörgyi miniSNAPS és a miniCONSORT lép fel. Művészeti irányító: Cserkész Emese és Petraschovits Eszter, zongorán kísér Krecht Emese.

Hitvilág

Sepsiszentgyörgyön a gyermekeknek a következő vakációs plébániai tevékenységeket szervezik: a Szent József-plébánián Végtelen utazás címmel június 16. és 19. között naponta 10—13 óráig óvodásokat és általános iskolásokat, a Krisztus Király-plébánián június 26. és július 1. között 10—12.30 és 16—19 óráig óvodásoktól középiskolás korig várják a gyermekeket az evangelizációs hétre.

(józsa)

Röviden

Képességpróba. A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium kilencedik humán-teológia osztályába iratkozni ma és holnap lehet, képességpróba hétfőn 10 órától a második emeleti 60-as teremben.

Gombavizsgálat. A sepsiszentgyörgyi központi piacon szombaton és vasárnap 10―13 óráig a László Kálmán Gombászegyesület és a Tega gombavizsgálatot és tanácsadást tart. A szolgáltatás ingyenes.

Áramszünet. Hétfőn 11―16 óráig Kilyénben szünetel az áramszolgáltatás.

Galambot találtak Sepsiszentgyörgyön. A lábán két gyűrű, a zöldön 0543, a piroson U. C. P. C. R. 955523 számmal. A gazdája Gyergyai Lászlónál érdeklődjék a Kőrösi Csoma Sándor utcában.

Eltűnt személyt keresnek. Csütörtökön déltájt a Mihai Viteazul Készenléti Felügyelőség bú­várcsoportja egy eltűnt személy keresését kezdte meg az Oltban. A férfi hétfőn távozott lakásáról azzal fenyegetőzve, hogy a folyó­ba öli magát, s azóta senki sem hallott róla. A tűzoltók az Olt medrét húsz kilométeres szakaszon fésülték át Hidvég és Lüget körzetében, de nem találtak semmit. A keresést folytatják.

Nyelvi pályázat

A Cédrus Művészeti Alapítvány alkotómunkára serkentő nyelvi pályázatot hirdet. A Magyar Nyelv Éve is kínálja az alkalmat, hogy sokakat arra buzdítson: játsszunk nyelvünkkel! Használjuk ki a nyári pihenés heteit, és gazdagítsuk nyelvi játéktárunkat újabb szóalkotásokkal, talán új típusú játékokkal is. Kategóriákat tudatosan nem határoztak meg, a terjedelmet se korlátozták. Határidő: 2009. szeptember elseje. Az új szójátékgyűjtés védnöke Grétsy László nyelvészprofesszor. A legjobb munkákkal először a Napút folyóirat valamely őszi tematikus számában ismertetik meg az olvasókat; majd a gyűjtés eredményeit könyvbe rendszerezve teszik közkinccsé. Nyelvünk képlékenységben, vizuális, logikai, textuális kiterjeszthetőségében úgyszólván páratlan. Az informatikai forradalomban máskülönben is sokféle hatásnak kitett, nagy változásokon áteső magyar nyelvvel bizonyosan ma is lehet, szabad és kell játszani, és játszunk is vele szabadon, mint ahogy a kommunikáció új formái mutatják. Komolyan: tudunk-e játszani még? Hát rajta!

A pályázathoz jelentkezési lap nem tartozik, nevezési díj nincs. A pályamunkákat személyesen a kiadóban, elektronikus úton (napkut@gmail.com) vagy postán fogadják (postacím: Budapest, 1014, Szentháromság tér 6., mfsz. 29.). Minthogy a könyves műhely (honlap: www.napkut.hu) több pályázatot is meghirdetett, illetve meghirdet még, a borítékon vagy villámposta-küldeményben jelezni kell: Szójátékgyűjtemény.

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig a Nicolae Iorga úti Concordia (telefon: 0267 315 607), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (0267 313 513), Kézdivá­sárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Salix (0267 364 974), hétfőtől a Salvator patika (0267 362 961) tart ügyeletet.

* Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.

Labdarúgás

* A IV. liga idényzáró, 30. fordulójának mérkőzései (ma): Gelence—Hidvég, Perkő—Barót, Ozsdola—Papolci Zágon, Bölön—Jövő, KSE—Szitabodza, Bardoc—Szentkatolna, Csernáton—Illyefalva, Bodok—Dálnok.

* Szezonvége a megyei bajnokságban is. A 30. forduló meccsei (ma): Maksa—Nemere, Torja—Nagyborosnyó, Kö­kös—Réty, Kommandó—Bereck, Kőröspatak—Uzon, Nagybacon—Szotyor.

Veres Gyula aranyérmes

A háromszéki Veres Gyula a Jászvásári CFR játékosaként mind egyéniben, mind csapattal az első helyen fejezte be az országos tekebajnokságot. Két bajnoki ezüst- és bronzérem után tekézőnk — ha nem is Kovászna megyei együttesnek játszik — megszerezte az aranyérmet is. A vajdahunyadi rájátszás után a következőképpen alakult a pontvadászat végső sorrendje: 1. és országos bajnok a Jászvásári CFR, 2. Petrila, 3. Kolozsvár, 4. Talmács. A háromnapos viadal legeredményesebb játékosai: 1. Veres Gyula 635 fa, 2. Dan Mihăilă 622 fa (CFR), 3. Ion Cercel 618 fa (CFR), 4. Mănel Manea (Petrila), Petruţ Mihălcioiu (Kolozsvár) 606—606 fa. A jászvásári csapat fogja képviselni az országot az októberi Világkupán, amelynek Magyarország ad majd otthont.

Brazília lehet a legeredményesebb

Vasárnap megkezdődik a 2009-es labdarúgó Konföderációs Kupa, melynek a jövő évi világbajnokság gazdája, a Dél-afrikai Köztársaság ad otthont. Az Európa-bajnok Spanyolország az első számú esélyese a kéthetes tornának, amelyen még a címvédő brazilok és a világbajnok olaszok számítanak favoritnak. Nem véletlen, hogy Vicente del Bosque kontinenselső együttese valamelyest kiemelkedik a trióból, ugyanis európai rekordot elérve — éppen az Aranycsapatot megelőzve — 32 mérkőzés óta veretlen. A spanyolok mellett szól még, hogy a könnyebb kvartettbe kerültek, ugyanis Irak, Új-Zéland és a házigazdák csapatával találkoznak a csoportküzdelmek során. A brazilok szerdán a dél-amerikai világbajnoki selejtezősorozat rangadóján a Paraguay felett aratott győzelemmel melegítettek. Ha a június 29-i fináléig jutnak, s ott nyernek, akkor harmadszor hódítják el a trófeát, ezzel egyedüliként lennének a tornasorozat legeredményesebb csapata. Jelenleg hozzájuk hasonlóan Franciaország is kétszer diadalmaskodott a Konföderációs Kupán. A brazilok az olaszokkal, az egyiptomiakkal és az amerikaiakkal szerepelnek azonos négyesben. A négyévente sorra kerülő Konföderációs Kupán — amely rendre egy esztendővel a vb előtt van, s annak főpróbájaként szolgál a rendező ország számára — a hat kontinentális szövetség bajnoka mellett a soros világbajnok és a házigazda vesz részt. A tornát a Magyar Televízió és az RTV közvetíti. A Konföderációs Kupa műsora: A-csoport: Dél-afrikai Köztársaság—Irak (június 14-én 17 óra, Johannesburg), Új-Zéland—Spanyolország (június 14-én 21.30 óra, Rustenburg), Spanyolország—Irak (június 17-én 17 óra, Bloemfontein), Dél-afrikai Köztársaság—Új-Zéland (június 17-én 21.30 óra, Rustenburg,), Irak—Új-Zéland (június 20-án 21.30 óra, Johannesburg), Spanyolország—Dél-afrikai Köztársaság (június 20-án 21.30 óra, Bloemfontein); B-csoport: Brazília—Egyiptom (június 15-én 17 óra, Bloemfontein), Egyesült Államok—Olaszország (június 15-én 21.30 óra, Pretoria), Egyesült Államok—Brazília (június 18-án 17 óra, Pretoria), Egyiptom—Olaszország (június 18-án 21.30 óra, Johannesburg), Olaszország—Brazília (június 21-én 21.30 óra, Pretoria), Egyiptom—Egyesült Államok (június 21-én 21.30 óra, Rustenburg); elődöntő: A-csoport győztese—B-csoport 2. helyezettje (június 24-én 21.30 óra, Bloemfontein), B-csoport győztese—A csoport 2. helyezettje (június 25-én 21.30 óra, Johannesburg); a 3. helyért: az 1. elődöntő vesztese—a 2. elődöntő vesztese (június 28-án 16 óra, Rustenburg); döntő: az 1. elődöntő győztese—a 2. elődöntő győztese (június 28-án 21.30 óra, Johannesburg).

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-06-12: Közélet - x:

Pelenkázó a parkban

Apró gyermekes mamák számára nyújt jelentős segítséget az a házikó, melyet tegnap helyeztek el Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban.
2009-06-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagymama, anyós, sógornő, rokon, szomszéd,
VIŞAN MAGDOLNA
életének 49., házasságának 31. évében hosszas betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2009. június 14-én, vasárnap 13 órakor lesz a mikóújfalusi ortodox parókiáról.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4222014