Kunhalom Ópusztaszeren

2009. június 13., szombat, Magazin

Ötven kun település összefogásával épül kunhalom az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A föld rendezése, a dombkialakítás már elkezdődött. A kunhalmok a Kárpát-medence alföldi területein mesterségesen létrehozott, jellegzetes földhalmok. Nagy részük temetkezőhely, sírdomb, őr- vagy határhalom volt. Egykor több tízezer kunhalom állt az Alföldön — mondta Zelena András, az emlékpark munkatársa.

A kunhalmok mind prehisztorikusak, egy részük már a neolitikumban is lakott volt, sokat halomsírként építettek, a legfiatalabbak pedig a megyék, települések határait jelölték a középkorban és az újkorban. A kunhalom elnevezést a szakirodalomban Horváth István használta először a 19. század elején, mivel ezeket a képződményeket a letelepedő kunok művének tulajdonította. Nem minden kunhalom köthető a kun identitáshoz, ezért is vezették be a park munkatársai a Kun Halom fogalmát Ópusztaszer kunhalmának létrehozásakor. A szakember közölte, a kun identitástudat és hagyományőrzés jegyében létrejött egy konzorcium, amelyhez az Ópusztaszeri Történeti Emlékpark is csatlakozott. Az emlékpark kezdeményezésére ötven magyarországi kun település fogott össze: a kis- és nagykunsági települések közel kétszáz köbméter föld szállításával járulnak hozzá az ópusztaszeri Kun Halom megépítéséhez. Mindegyik város vagy falu egy-egy teherautónyi — mintegy négy köbméternyi — saját, honi földet visz Ópusztaszerre.

A Kun Halom dombja 12,39 méter sugarú kört formáz majd, ami azt jelképezi: a kunok 1239-ben IV. Béla király engedélyével költözhettek be Magyarországra. Az emlékpark két kun szobrának — Győrfi Sándor alkotásai — a domb lesz a talapzata úgy, hogy a szobrok a Radnai-hágó felé néznek. A domb tájolása és a szobrok elhelyezése is jelképes: az emlékpark ezzel adózik az Alföldre betelepült és idővel a magyar nemzet részévé lett kunoknak.

A tervek szerint augusztusra már a fű is kinő a szeri Kun Halmon, szeptember közepén, a kunok első világtalálkozóján pedig már valamennyi kun település képviselője megcsodálhatja a közösen épített kunhalmot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagymama, anyós, sógornő, rokon, szomszéd,
VIŞAN MAGDOLNA
életének 49., házasságának 31. évében hosszas betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2009. június 14-én, vasárnap 13 órakor lesz a mikóújfalusi ortodox parókiáról.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4222014
2009-06-13: Magazin - x:

Freskófalu

Freskófaluvá alakítják a Borsod megyei Bódvalenkét; a freskófalu-program célja, hogy roma festőművészek segítségével igazi turisztikai attrakcióvá váljék a kistelepülés. Az első kép már el is készült.