Freskófalu

2009. június 13., szombat, Magazin

Freskófaluvá alakítják a Borsod megyei Bódvalenkét; a freskófalu-program célja, hogy roma festőművészek segítségével igazi turisztikai attrakcióvá váljék a kistelepülés. Az első kép már el is készült.

,,Az ország egyik leghátrányosabb helyzetű, mély szegénységgel sújtott faluja akar talpra állni, megmutatni, hogy kis segítséggel, de saját erejéből ki akar és ki tud törni a nyomorúságból" — olvasható az ismertető honlapon. Amenynyiben megkapják a segítséget, Európában egyedülálló közösségi művészeti alkotás jön létre: a falu házainak falát egy miskolci festőművész, Horváth János vezetésével freskókkal ékesítik. A freskók a cigányok életét, legendáit, álmait, bánatát és vágyait jelenítik meg. Fontos szempont az is, hogy a képeket szinte az egész település festi, azaz mindenki részt vesz a munkában — mondta Pásztor Eszter, az Európai Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság munkatársa, a bódvalenkei projekt vezetője. A program első szakaszában — azaz még az idén őszig — mintegy 15—17 ház falainak megfestését, a faluban a legszükségesebb infrastrukturális beruházásokat (vízelvezetés, a házak és a falu rendbetétele), egy kisvendéglő, egy kis kemping, valamint egy kézművesház létrehozását tervezik. Később folytatják majd a freskók készítését más — nem csak magyar — roma festőművészek meghívásával. Az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködve pedig megnyitják a falut körülvevő rendkívül értékes lápot a turisták számára: tanösvényeket, hidakat építenek.

Ha a terv első szakaszához szükséges mintegy 80 millió forint összegyűl, folyamatosan munkát tudnak majd biztosítani legalább negyven embernek — tekintettel a tervezett további szakaszokra, ezek a munkahelyek a későbbiekben is megmaradnak, elindul legalább három-négy ígéretes kisvállalkozás, megnyílhat egy kis helyi piac, háztáji gazdálkodás, létrejön egy egyedülálló közösségi műalkotás, amely egyszerre turisztikai látványosság és egy közösség önkifejezése, kultúrájának bemutatása. Jó lehetőséget nyújt Aggtelek közelsége, ezáltal a bódvalenkeiek a turizmus fejlesztésében látják falujuk felemelkedésének esélyét.

Bódvalenkén az első kép már elkészült, a többi alkotás tervezés alatt. A festést nagyrészt freskótechnikával végzik, azaz a friss vakolatra viszik fel. A munkában a bódvalenkei középiskolások segédkeznek. A freskók azonban csak a keretet adják mindahhoz, amit a bódvalenkeiek terveznek. A falu bejáratánál álló házat például átalakítják kézművesházzá, ahol bemutatják a régi cigány mesterségeket: van a községben kosárfonó, gyékényszövő, és van olyan is, aki szeretne ilyen mesterségeket kitanulni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-13: Magazin - x:

Kunhalom Ópusztaszeren

Ötven kun település összefogásával épül kunhalom az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A föld rendezése, a dombkialakítás már elkezdődött. A kunhalmok a Kárpát-medence alföldi területein mesterségesen létrehozott, jellegzetes földhalmok. Nagy részük temetkezőhely, sírdomb, őr- vagy határhalom volt. Egykor több tízezer kunhalom állt az Alföldön — mondta Zelena András, az emlékpark munkatársa.
2009-06-13: Magazin - x:

Pizzaszületésnap

Nápoly városa csütörtökön rezesbandákkal ünnepelte az olasz zászló színeit utánzó Margarita pizza 120 éves fennállását.