Pizzaszületésnap

2009. június 13., szombat, Magazin

Nápoly városa csütörtökön rezesbandákkal ünnepelte az olasz zászló színeit utánzó Margarita pizza 120 éves fennállását.

A hagyomány szerint 1889-ben Savoyai Margit királynő kérte Nápoly leghíresebb pizzakészítőjét a nép éhének csillapítására. Ebből az alkalomból a szakács az egyesült Olaszország színeiben — zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom) — alkotta meg a tésztaféleséget, amelyet a királynőről nevezett el. Azóta a pizza az egész világon elterjedt.

Csütörtökön mintegy száz statiszta kóborolt korhű öltözékben Nápoly utcáin, Margit királynő mása pedig hintón járta a délolasz várost. A koronás fő, gondosan ügyelve fehér kesztyűire, teli szájjal harapott a felé kínált pizzába. A híres Brandi pizzéria, ahol Raffaele Esposito Brandi az első Margarita pizzát megalkotta, minden Nápolyba látogató turistának kötelező látnivaló, de az olasz politikai és színházi élet előkelőségei is szívesen felkeresik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-13: Magazin - x:

Freskófalu

Freskófaluvá alakítják a Borsod megyei Bódvalenkét; a freskófalu-program célja, hogy roma festőművészek segítségével igazi turisztikai attrakcióvá váljék a kistelepülés. Az első kép már el is készült.
2009-06-13: Magazin - x:

Törpcsúcsot döntöttek

A walesi Swansea lakói megdöntötték az eddigi rekordot a ,,legtöbb hupikék törpike egyszerre egy helyen" kategóriában: 2510, zömében a helyi egyetemre járó fiatalból álló törp gyűlt össze a város egyik bárjában.