Buli az Auróra cirkálón

2009. június 13., szombat, Magazin

A Orosz Haditengerészet 1. számú hadihajóján, az Auróra cirkálón rendezett estélyt a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum befejeztével Mihail Prohorov oligarcha, jelenleg Oroszország leggazdagabb embere.

A dúsgazdagokból és a társasági élet csillagaiból álló vendégsereg a válságról szóló csasztuskákkal (gúnydalokkal), pezsgővel és kaviárral múlatta az időt. De akadt becsípett vendég, aki mindenáron lőni akart a híres ágyúból, amely a legenda szerint 1917-ben ,,odapörkölt" a téli palotának, jelt adva a felkelésre. Az ágyút azonban az őrt álló matrózok most megvédték.

Amikor a part felől egy fényesen kivilágított hajó közeledett a cirkálóhoz, a már nem egészen józan milliárdosok közül többen összerezzentek, véletlenül nem a ,,proletárok" akarják-e őket megtámadni. A hajó fedélzetén azonban a nyomdafestéket nem tűrő dalairól ismert Szergej Snur alakja tűnt fel, és a vendégek azonmód lelkesen énekeltek vele. Rövid időre megjelent Elvira Nabiullina gazdasági fejlesztési miniszter is, ám csupán pár szót váltott Prohorovval, és távozott is. Talán nem tetszett neki a dalok szövege... Efölötti örömükben vagy sem, a vendégek mindenesetre elkezdtek méregdrága öltönyükben beugrálni a Néva hideg vizébe. A balti-tengeri flotta a korábbi tapasztalatok alapján azonban résen állt, és a közelben tartózkodó őrhajója mindenkit kimentett.

A gazdasági fórummal egy időben a szó szoros értelmében éhező emberek lezártak egy autópályát a közeli Pikalevóban, ahol leállt a városnak megélhetést biztosító mindhárom gyár, és Vlagyimir Putyin kormányfő utazott a helyszínre, hogy rendet tegyen. A Komszomolszkaja Pravda csodálkozásának adott hangot, hogy az estélyre egyáltalán sor kerülhetett az Auróra fedélzetén. A múzeumként szolgáló hajót a rendszerváltás utáni lázas időkben bárki bérbe vehette, de az utóbbi években már csak hivatalos személyiségeknek terítenek ott asztalt. Tény, hogy a fórum idején több, hivatalos szervek által rendezett fogadásnak is helyt adott a páncélos cirkáló.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-13: Magazin - x:

Törpcsúcsot döntöttek

A walesi Swansea lakói megdöntötték az eddigi rekordot a ,,legtöbb hupikék törpike egyszerre egy helyen" kategóriában: 2510, zömében a helyi egyetemre járó fiatalból álló törp gyűlt össze a város egyik bárjában.
2009-06-13: Gazdaság - x:

Pünkösd a Gyimesekben (Hitből táplálkozó remény) — Bedő Zoltán

Pünkösd vasárnapján ft. Berszán Lajos címzetes kanonok meghívására és Kelemen Antal karnagy jóvoltából a Gyimesekbe utazhattam az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum végzős diákjainak kicsengetésére. Induláskor még köd gomolygott a völgyekben, de a Csíki-medencébe érve már bukfencet vetett egy-egy csintalan napsugár a harmatos réteken. A még szunnyadó székely falvak fölött a hósipkás Hargita őrködött.