Hitből táplálkozó reményPünkösd a Gyimesekben — Bedő Zoltán

2009. június 13., szombat, Gazdaság

Pünkösd vasárnapján ft. Berszán Lajos címzetes kanonok meghívására és Kelemen Antal karnagy jóvoltából a Gyimesekbe utazhattam az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum végzős diákjainak kicsengetésére. Induláskor még köd gomolygott a völgyekben, de a Csíki-medencébe érve már bukfencet vetett egy-egy csintalan napsugár a harmatos réteken. A még szunnyadó székely falvak fölött a hósipkás Hargita őrködött.

A várost elhagyva énekszó törte meg a reggeli csendet. Daloló keresztalják bandukoltak hazafelé. Nekivágtunk a Gyimesi-hágónak. Párafoszlányokat eregető fenyvesek között kapaszkodott a busz Középlok felé. Az 5317 főt számláló nagyközség tizennégy havasi telepből áll. A névadó falu a Tatros völgyében nyújtózkodik. Akárcsak a környéken szétszórt társai, 930 méter tengerszint feletti magasságban, hegyek közé ékelődött település. 1721-től népesült be tizenkilenc, itt kaszálót bérlő család fokozatos letelepedésével. Kezdetben közigazgatásilag és egyházilag is Gyimesbükkhöz tartozott. Önálló plébániáját és katolikus iskoláját 1853-ban alapították. Anyakönyvét 1854-től vezetik. Templomát 1855-ben szentelték fel.

Lányok a nyeregben

A falu végén Berszán atya és a végzősök lovas bandériuma várt ránk. Az ő kíséretükben mentünk tovább az egykori magyar határőrkaszárnyákig, melyekben most a román hadsereg alakulatai állomásoznak. Mire a zenekar tagjai lekászálódtak a buszról, a fiatalok is felsorakoztak a hátuk mögé. A Rákóczi-induló ritmusára indult el a lovasokból és díszes fogatokból álló menet az iskola felé. Érdekes módon a végzősök mind, a lányok is, nyeregbe szálltak. A polgármesteri hivatal homlokzatán és a házakon nemzetiszínű lobogókat lengetett a gyimesi szél. Az út két oldalán helybeliek és zarándokok tömege köszöntötte a felvonulókat. Meleg szívvel és örömkönnyektől csillogó szemekkel. A kicsengetés tiszteletére hagyományos csángó gúnyát öltött a falu apraja-nagyja. A tarka sokaság zsúfolásig megtöltötte a templom szomszédságában lévő tanintézmény tágas udvarát. Az ide-oda hullámzó tömegből kiemelkedő színpadon kaptak helyet a fúvósok, papok, énekkar, kispapok, végzősök és meghívottak csoportjai. A vendégek között megelégedéssel fedeztem fel a választott helyi és megyei elöljárókat, valamint a magyar nagykövet feleségét. Az ünnepségsorozat ft. Berszán Lajos köszöntőjével és szentmisével folytatódott. A Budapestről érkező Vértesaljai László jezsuita atya nemcsak lelkipásztorként, hanem nemzetéért aggódó magyarként is szólt az egybegyűltekhez. Nemes gondolatokat hordozó szavai mélyen a szívünkbe vésődtek. A Himnuszt idézve jókedvet és bőséget kért Istentől a jelenlévőknek és a Kárpát-medence minden magyarjának. Sugárzó arccal sokat várni a holnaptól, ez a mi feladatunk ― fogalmazta meg üzenetét. Mintha csak az elhangzottakat akarná nyomatékosítani, a fájdalomból született remény sikolyaként hasított bele egy hang az ünnepi csendbe. Az ezeréves határ felé tartó magyar szerelvény koronás mozdonyának kürtje üdvözölte a Gyimesek lakóit. A nemzeti színekben pompázó vonaton csüngő tekintetünk találkozott, és összefonódott az anyaországi utasokéval. Lelkes zászlólengetéssel köszöntöttük egymást. Bizonyságul, hogy egy a lelkünk, egy a gondolatunk, és együtt dobban a szívünk. Hogy a nagyhatalmi döntések és ellenségeink igyekezete ellenére összetartozunk. Meghatódva kapcsolódtunk vissza a Kasza László szentbeszédével folytatódó szentmisébe. Az itt érettségizett, jelenleg Rómában tanuló fiatal pap egyéni stílusa magával ragadott. Elhangzott szavainak fé­nyé­ben nem csak az életünk, hanem Istenhez fűződő viszonyunk is más megvilágításba került. Kijelentéseiből idézek:

― Az imádság Isten szavának a meghallása, Istenre való ráhangolódás, Isten magunkba való befogadása.

— Legyünk mindig azok, akiknek Isten megálmodott minket.

— Az élet értelme az élet maga.

A szertartás is tartalmazott új elemeket, hiszen zenei kíséretét Kelemen Lajos karnagy vezényletével a rétyi fúvósok szolgáltatták. Szakértelemmel és egyedi módon, kifinomult játékukkal hozzájárulván a bensőséges hangulat megteremtéséhez.

A szentmisét követő rövid szünetben a búcsúzó diákok magukra ölthették ballagási ruhájukat. Ezek anyagát évről évre Berszán atya ajándékozza nekik a hasonlóképpen cselekedő Márton Áron püspök emlékezetére. A magyar zászló és az iskolazászló mögé felsorakozó diákok felvonulása, díjazása és búcsúztatása következett. A végzősök és a tanárok nevét hordozó, Tiszakécske önkormányzata által adományozott díszszegek belekalapálása az iskolazászló tartórúdjába sajátos mozzanatát képezte az ünnepi eseményeknek. Az utolsó műsorszám méltó lezárása volt az egész napos rendezvénynek: a Szózatot szavaló, majd a meghajtott nemzeti zászlónk selymét megcsókoló diáklány látványa örökre beégette magát az emlékezetünkbe.

Tíz nemzedék

Az ízletes és kiadós ebéd elfogyasztása után áttekintettem az iskola tizenöt éves történetét. Az 1994-es induláskor épülete nem volt, csak tervrajza. A tanítás a község klubtermében zajlott. A debreceni Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, a nagylelkű adakozóknak és az önkénteseknek köszönhetően a harmadik tanévet már az új épületben kezdhették. Az ezredfordulón a Magyar Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával a második épület felépítésének is nekifoghattak. A folyamatos fejlesztés és bővítés eredményeként jelenleg óvodától középiskoláig nevelhetik és oktathatják a közeli s távoli vidékek nebulóit. Negyvenhat alkalmazottból huszonöt pedagógus. Az itt érettségizett tíz nemzedék növendékei közül sokan végeztek főiskolát és egyetemet. Mindez nem lett volna lehetséges a helybeliek által pap bácsinak szólított Berszán Lajos hozzáállása, áldozatos munkája és kitartása nélkül. Nem csak az iskolaalapítás gondolata pattant ki az ő fejéből, hanem az ő érdeme a szükséges engedélyek beszerzése, az anyagiak előteremtése és a kivitelezés is. Árpád-házi Szent Erzsébet nevének felvétele sem véletlen — ez szintén neki köszönhető —, hiszen nagy szentünk példáját követve az intézmény hivatásának tekinti a szegénysorból származó gyermekek megsegítését, nevelését és tanítását.

Maradandó élményekkel gazdagon megrakodva, érzelmileg feltöltődve távoztunk Gyimesközéplokról. Arról a helyről, ahol a hitből táplálkozó remény és akarat csodákat művelt. Mert valóságos csoda, ahogy Berszán atya a semmiből iskolát teremtett a zordon havasok tövében. Olyan iskolát, melyben otthonra lelnek. Melynek falai között megtudják, honnan jöttek, és rájönnek, merre tartsanak. S nem csak a gyimesi, hanem a Bákó megyei csángó gyerekek is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-13: Magazin - x:

Buli az Auróra cirkálón

A Orosz Haditengerészet 1. számú hadihajóján, az Auróra cirkálón rendezett estélyt a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum befejeztével Mihail Prohorov oligarcha, jelenleg Oroszország leggazdagabb embere.
2009-06-13: Gazdaság - x:

Hajnal (Békési levelek) — Pálmai Tamás

Bizonyára sokáig el lehetne vitatkozgatni azon, hogy kinek mi a kedvenc napszaka. Most, amikor az üres árkus papír mellé épp leültem, ugrott be zakatoló agyamba a fenti cím. S rögtön vele együtt az ifjúkor Szent Anna-tava párálló pitymallatának utánozhatatlan atmoszférája, varázsa.