Mi, hol, mikor?

2009. június 16., kedd, Mi, hol, mikor?
Kiállítás

* A kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum Incze László Kiállítótermében szerdán 18 órakor megnyílik a Miniatűr történelem az őskortól az 1848—49-es szabadságharcig című ólomkatona-kiállítás.

* Műtermi kiállítás nyílik a Baász család képzőművészeti alkotásaiból csütörtökön 18 órakor a Sepsiszentgyörgy, Grigore Bălan tábornok úti 105-ös tömbház 98-as lakásában kedvezményes vásárlási lehetőséggel. A kiállítás célja Baász Imre hagyatékának kezelése. Támogatásukkal lehetővé teszik műtermének tatarozását, objektjei, grafikai munkái restaurálását.

Színház

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Sepsiszentgyörgyön a színház nagytermében vendégszerepel szerdán 19 órától Játszótér című táncszínházi előadásával. Rendezte: Bozsik Yvette. A jegy ára 10, illetve 7 lej.

Röviden

Tisztújító közgyűlés. Az RMDSZ baróti szervezete beszámoló és részleges tisztújító közgyűlést tart szerdán 17 órától a helyi művelődési ház kistermében. Amennyiben az első találkozó határozatképtelen, a második 18 órakor kezdődik.

Fogadóóra. Bokor Tibor szenátor pénteken 8―11 óráig kézdivásárhelyi, 11.30―13 óráig pedig kovásznai irodájában tart fogadóórát. Telefon: 0267 365 060, 0267 341 990, 0745 912 445.

Áramszünet. Ma 8―17 óráig Sepsiszentgyörgyön a Templom, Palló, Dakó, Konsza Samu, Erege, Május 1., Daczó, Vojkán, Borvíz, Vár és Malomgát utcában, valamint a Kálvin téren, szerdán 10―11 óráig Bükszádon, 11―12 óráig Mikóújfaluban a 2-es transzformátor körzetében szü­netel az áramszolgáltatás.

Szúnyogirtás. Felhívják Sepsiszentgyörgy lakosságának figyelmét, hogy mától péntekig szúnyogot irtanak a város területén. A kellemetlenségekért megértésüket kéri a városgazdálkodás.

Halottat találtak Sepsiszentgyörgyön az Állomás negyedi tóban ― tájékoztatott a tűzoltóság. A 36 éves rétyi áldozatot a tó gondnoka észlelte, és értesítette a hatóságokat a 112-n. A holttestet a tűzoltók vették ki a vízből.

Továbbképző

A Babeş―Bolyai Tudományegyetem a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet támogatásával továbbképző tanfolyamot szervez matematikatanároknak (30 kreditpont) 2009. szeptember―decemberben. A képzés egyhetes intenzív felkészítővel kezdődik Kolozsvárt augusztus 31.―szeptember 4. között (szállás és teljes ellátás biztosított). További részletek a http://math.ubbcluj.ro/~fszenko/Tavokt/MatOkt.htm . Jelentkezni június 25-ig lehet.

Drámatábor

A sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola idén októbertől újabb színészosztályt indít. A nyár folyamán, június 22―27. között ingyenes felkészítő drámatáborba várják a VIII―XI. osztályos fiatalokat, akik Fazakas Misi vezetésével betekintést nyerhetnek a drámajátékok világába és a színházi munkába. Érdeklődni lehet a 0740 578 725-ös telefonon vagy a drazse2@yahoo.com levelezési címen.

Közlekedés

Vasárnap este kilenc körül a 11-es országúton, Maksa közelében súlyos baleset történt. R. Oana 34 éves brassói lakos Kézdivásárhely irányából haladva nem lassított kocsijával, amikor a vasúti átjáróhoz érkezett, és beleszaladt az előtte szabályosan közlekedő járműbe, mely sáncba borult. A benne utazó sepsiszentgyörgyi 67 éves férfi és 58 éves nő könnyebb sérüléseket szenvedett, mindkettejüket a megyei kórházba szállították. A szabálytalankodó járműben utazó 74 éves nő és 58 éves férfi sérülései súlyosabbak, mindketten gerinctörést is szenvedtek. A baleset körülményeit vizsgálják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Felső-Háromszéken gurult a rádió

Június 14-én Felső-Háromszéken járt a Marosvásárhelyi Rádió kerékpáros karavánja. Kádár Zoltán és barátai idén kilencedik alkalommal szervezték meg a székelyföldi kerékpártúrát, melyen kilenc napon át mintegy 500 km-t kerekeznek. Kézdivásárhelyről a KSE kerékpárszakosztályának és a polgármesteri hivatal sportirodájának szervezésében egy kis csapat indult a Bálványosról leereszkedő marosvásárhelyiek elé. A két tábor Torja felett találkozott, majd együtt kerékpároztak be Kézdivásárhelyre. Ezt követően együtt csodáltuk meg a csernátoni falumúzeum értékes gépeit, tárgyait, beszélgettünk, ismerkedtünk, viccelődtünk, s kellemesen töltöttük a vasárnap délutánt. Jó volt együtt karikázni — románok, magyarok, marosiak, háromszékiek —, együtt hajtani a biciklit a friss levegőn, szélben, napsütésben, hegyre fel, lejtőn le — mesélte Kocsis Zoltán.

Hidvég helyett Csernáton

A megyei labdarúgó-szövetség szabálya szerint egyenlő pontszám esetében a csapatok egymás közötti meccseinek eredményei döntik el a rangsorbeli végső helyezést, s ez a hidvégieknek kedvez, így a IV. ligából Csernáton esett ki, és nem Hidvég.

A rangsor:

1. Papolci Zágon 25 5 0 124―17 80

-------------------------------------------------------------------------

14. Hidvég 7 6 17 51―98 27

15. Csernáton 8 3 19 49―89 27

16. Szentkatolna 8 1 21 41―120 25

A biztos résztvevők

Még három hely kiadó a 24 csapatos decemberi, kínai női kézilabda-világbajnokságra, miután már csak az amerikai földrészen nem fejeződtek be a kvalifikációs küzdelmek. A biztos résztvevők: Európából Ausztria, Dánia, Franciaország, Magyarország, Németország, Norvégia, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Ukrajna; Ázsiából Koreai Köztársaság, Japán, Kazahsztán, Kína, Thaiföld; Afrikából Angola, Elefántcsontpart, Kongó, Tunézia; Óceániából Ausztrália. A vb csoportsorsolását július 15-én rendezik Bázelben.

Konföderációs Kupa

* Gól nélküli nyitány. Nem hozott gólt a labdarúgó Konföderációs Kupa vasárnapi nyitómérkőzése: a házigazda dél-afrikaiak és az Ázsia-bajnok irakiak megosztoztak a pontokon Johannesburgban.

* Kiütéses spanyol siker. Az Európa-bajnok spanyol válogatott az új-zélandiak elleni magabiztos győzelemmel kezdte szereplését a labdarúgó Konföderációs Kupán. Fernando Torres mesterhármast ért el. A spanyolok ezzel sorozatban 33. találkozójukon maradtak veretlenek, s megközelítették a csúcstartó brazilokat, akik 1993 és 1996 között megszakítás nélkül 35-ször nem kaptak ki. Az eredmények: A-csoport, 1. forduló: Dél-afrikai Köztársaság—Irak 0—0, Spanyolország—Új-Zéland 5—0 (gólszerzők: Torres 6., 14., 17., Fabregas 24., Villa 48.).

Tizenötödször bajnok a Lakers

A Los Angeles Lakers fennállásának 15. bajnoki címét szerezte meg, miután hétfőn legyőzte a házigazda Orlando Magicet, ezzel 4—1-re megnyerte az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) négy sikerig tartó döntőjét. Eredmény, 5. mérkőzés: Orlando Magic—Los Angeles Lakers 86—99 (28—26, 18—30, 15—20, 25—23). Legjobb dobók: Lewis 18, Türkoglu 12, Lee 12, Alston 12, Howard 11, illetve Bryant 30, Odom 17, Ariza 15, Gasol 14, Fisher 13. A döntősorozat legjobbjává a Lakersszel immár negyedszer diadalmaskodó Kobe Bryantet választották, aki bebizonyította a tamáskodóknak, hogy a 2004-ben távozott centersztár, Shaquille O’Neal nélkül is képes bajnoki címet nyerni. Az elmúlt tíz év bajnokai: 2000 Los Angeles Lakers; 2001 Los Angeles Lakers; 2002 Los Angeles Lakers; 2003 San Antonio Spurs; 2004 Detroit Pistons; 2005 San Antonio Spurs; 2006 Miami Heat; 2007 San Antonio Spurs; 2008 Boston Celtics; 2009 Los Angeles Lakers.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-15: Közélet - x:

A hétvége hírei — Mózes László

Kovács Miklós: bénultság Kárpátalján
Egy nemzetnek akkor van vége, amikor megszűnik a nemzet cselekvési képessége, s a kárpátaljai magyarság most ennek az állapotnak a közelében van — mondta a Fidesz XXIII. tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének (KMKSZ) elnöke, majd felhívta a figyelmet arra is: a magyar nemzeti kisebbségek megmaradását illetően a magyarországi politikai harc a fő hadszíntér.
2009-06-16: Magazin - x:

Háborús évek hangulata 1915-ben — Józsa Lajos

A sepsiszentgyörgyi Szabó, Lakatos, Asztalos Ipartársulat tagjainak jelentős része már 1915-ben a harctereken harcol. Január 27-én Szabó Ferenc, a társulat elnöke szomorúan értesíti az évi nagygyűlésen jelen levőket, hogy a haza szolgálatában a fiatal mesteremberek fegyverrel kezükben harcolnak, és nem lehetnek jelen a gyűlésen.