Háborús évek hangulata 1915-ben — Józsa Lajos

2009. június 16., kedd, Magazin

A sepsiszentgyörgyi Szabó, Lakatos, Asztalos Ipartársulat tagjainak jelentős része már 1915-ben a harctereken harcol. Január 27-én Szabó Ferenc, a társulat elnöke szomorúan értesíti az évi nagygyűlésen jelen levőket, hogy a haza szolgálatában a fiatal mesteremberek fegyverrel kezükben harcolnak, és nem lehetnek jelen a gyűlésen.

Beszá­molójában az elnök keserűségét így fejezi ki: ,,Társulatunk tagjait, barátainkat, gyermekeinket a haza védelmére a harctérre szólította, s még azt sem elégli meg, hanem zsenge fiainkat szintén tettre hívja, remélhetjük ezek után még azt is, hogy mindnyájunknak el kell menni. Tehát a sors senkit sem kímél, s így nem kímél minket sem semmi oldalról, míg egy felől a halál hívott el társulatunk tagjaiból és ezek családtagjaiból, másfelől pedig a haza védelmére a harcterekre szólította sokukat a haza iránti kötelesség. Kívánom, hogy ez a bizonytalan helyzet ne tartson soká. Az Isten adjon jobb, csendesebb és nyugodtabb időket hazánkba. Minél előbb hozza vissza egészségben társulati tagjainkat és fiainkat. Ezért javasolom a hadbavonultak családjainak megsegítésére 100 kor. kiutalását."

A bizonytalan helyzet még sok évig tartott. Az ipartársulat létszáma 1917-ben felére csökkent. Megemlítik a háborúban elesett iparosok nevét is, Herczeg Mihály kötélverőt, Nagy György és Nagy Imre asztalos, akik 1917-ben haltak hősi halált. A több évig eltartó háború és a vele járó nehézségek, megpróbáltatások pótolhatatlan hiányt és keserűséget hagytak a társulat minden tagjában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-16: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
* A kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum Incze László Kiállítótermében szerdán 18 órakor megnyílik a Miniatűr történelem az őskortól az 1848—49-es szabadságharcig című ólomkatona-kiállítás.
2009-06-16: Magazin - x:

Bogáncslepkék vidékünkön

Már bő három hete szemlélem a bogáncslepkéknek a szokásosnál kicsit népesebb vonulását tájainkon. Ugyanakkor szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a faj nálunkfelé egyáltalán nem ritka, mint Nyugat-Európa végein, így minden évben nagy számban jelenik meg (legalábbis így volt ez az elmúlt húsz évben) — reagált levelében Barti Levente sepsiszentgyörgyi olvasónk a Magazinban nemrégen megjelent írásra.