Bogáncslepkék vidékünkön

2009. június 16., kedd, Magazin

Már bő három hete szemlélem a bogáncslepkéknek a szokásosnál kicsit népesebb vonulását tájainkon. Ugyanakkor szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a faj nálunkfelé egyáltalán nem ritka, mint Nyugat-Európa végein, így minden évben nagy számban jelenik meg (legalábbis így volt ez az elmúlt húsz évben) — reagált levelében Barti Levente sepsiszentgyörgyi olvasónk a Magazinban nemrégen megjelent írásra.

— Lévén könnyen azonosítható és követhető nagy testű faj, gondoltam, végzek egy minimálisan igénybe vevő számlálást, hogy valamilyen formában számszerűsíthessem a jelenlétüket. Sepsiszentkirályi, déli irányba lejtő kertem felső végéből mintegy harmincárnyi területre van rálátásom. Innen számoltam június 9-én 12.30 és 14 óra között, tűző napon háromszor öt percig az átrepülő egyedeket. Ez idő alatt 25, 28, illetve 29 példány (összesen 82) haladt át jellegzetes csapongó és gyors röptével, a legtöbb esetben délnyugatról érkeztek (a déli irányt délnyugatra tolta egy magas élő sövény). 88 százalékuk északi, északkeleti, északnyugati vagy keleti irányba repült tovább, 12 százalékuk jórészt helyben csapongott, vagy valamiért újra délnek fordult.

A hét végén (június 6—7-én — szerk megj.) Sepsiszentgyörgyön is számos példányt láttam, többet éppen a Sajtó utca stadion felőli bejáratánál. A fotón az autóm motorház-szellőztető rácsán fennakadt elütött egyed látható (egyébként a többedik szerencsétlenül járt példány, melyet a napokban hasonló körülmények között láthattam a parkolókban).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-16: Magazin - x:

Háborús évek hangulata 1915-ben — Józsa Lajos

A sepsiszentgyörgyi Szabó, Lakatos, Asztalos Ipartársulat tagjainak jelentős része már 1915-ben a harctereken harcol. Január 27-én Szabó Ferenc, a társulat elnöke szomorúan értesíti az évi nagygyűlésen jelen levőket, hogy a haza szolgálatában a fiatal mesteremberek fegyverrel kezükben harcolnak, és nem lehetnek jelen a gyűlésen.
2009-06-16: Magazin - x:

Marceau kedvenc írója Szabó Magda

Sophie Marceau francia színésznő kedvenc írója Szabó Magda — számolt be a L’Express francia hetilap múlt heti számában.