Marceau kedvenc írója Szabó Magda

2009. június 16., kedd, Magazin

Sophie Marceau francia színésznő kedvenc írója Szabó Magda — számolt be a L’Express francia hetilap múlt heti számában.

A franciák legkedveltebb színésznőjét a 62. Cannes-i Fesztiválon bemutatott legújabb filmje, a Ne te retourne pas (Ne nézz vissza) kapcsán faggatta a magazin kedvenceiről. Arra a kérdésre, hogy ki a kedvenc írója, a színésznő azt válaszolta: ,,Szabó Magda. Két évvel ezelőtt fedeztem fel. Azóta minden könyvét elolvasom."

Szabó Magda 2003-ban Az ajtó című regényéért megkapta az 1904-ben alapított, kizárólag női zsűritagok által odaítélt Femina francia irodalmi díjnak az év legjobb külföldi regényét jutalmazó változatát, és ennek köszönhetően a hetvenes évekbeli sikere után Franciaország újra felfedezte a 2007 őszén elhunyt magyar írónőt. A párizsi Viviane Hamy Kiadónál sorra jelennek meg új fordításban regényei; a Katalin utca, a Pilátus és Az őz után februárban került a francia könyvesboltokba az 1990-ben írt A pillanat (Creusais) és az 1970-es Ókút, mindkettő Chantal Philippe fordításában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-16: Magazin - x:

Bogáncslepkék vidékünkön

Már bő három hete szemlélem a bogáncslepkéknek a szokásosnál kicsit népesebb vonulását tájainkon. Ugyanakkor szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a faj nálunkfelé egyáltalán nem ritka, mint Nyugat-Európa végein, így minden évben nagy számban jelenik meg (legalábbis így volt ez az elmúlt húsz évben) — reagált levelében Barti Levente sepsiszentgyörgyi olvasónk a Magazinban nemrégen megjelent írásra.
2009-06-16: Magazin - x:

Meteorit karcolt meg egy fiút

Borsónyi meteorit karcolt meg egy 14 éves fiút Németországban, és vágott harminc centi széles gödröt mellette az aszfaltba. A fiú iskolába igyekezett Essen városában, amikor felfigyelt az égen egy tűzgolyóra, amely egyenesen felé tartott.