Vége a corgi-kornak

2009. június 16., kedd, Magazin

Véget ért egy korszak a brit uralkodói családban: II. Erzsébet királynő úgy döntött, hogy ezentúl nem pótolja a kedvenc corgi kutyáiból álló falka elhunyt tagjait.

A 83 esztendős uralkodónak jelenleg hét corgija van, miután a kis termetű, tacskószerű kutyák közül áprilisban és májusban is távozott egy-egy az élők sorából. Erzsébet még hercegnőként, 18 éves korában, 1944-ben kapta szüleitől az első corgit, Susant. Az udvarban azóta megfordult harminc corgi mindegyike Susan leszármazottja volt.

A legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun bennfentes forrása szerint azonban a királynő úgy döntött: a megmaradt hét kutya mellé most már nem szerez be újat, és utat enged a természetes fogyásnak. Mire a falka fiatalabb tagjai elérik a kutyaöregségi kort, a királynő már 90 körül jár majd. Az uralkodó tudatában van korának, és annak, hogy nem tudja ekkora csapat gondját viselni — idézte udvari forrását a brit lap. A protokolláris események kivételével a corgik az utóbbi hatvan évben szinte mindig láthatók voltak a királynő környezetében.

A kutyafajtát már a X. század óta tenyésztik Walesben, ahol eredetileg terelőkutyaként használták. Neve is walesi eredetű: a ,,cor" a helyi nyelvjárásban törpét, a ,,ci" kutyát jelent, vagyis a corgivá alakult elnevezés szerint törpekutyákról van szó.

Kertész Róbert

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-16: Magazin - x:

Hegypucoló-tanfolyam

Egy svájci síparadicsom hegypucoló-tanfolyamot szervez. Engelberg négy hétvégén tart oktatást az érdeklődőknek a hegyek helyes takarításáról, a szakszerű sziklafényesítésről, az ormok portörléséről, a hágófelmosásról, a szurdoköblítésről, a mohaszőnyeg-kiporolásról és persze a zergék kiporszívózásáról.
2009-06-16: Magazin - x:

Matraccal kidobott millió

Ágymatraccal együtt dobott ki több mint hárommilliárd lejnyi sékelt egy nő Izraelben, majd hatalmas ,,szemetezésbe" kezdett: lázasan kutakodott szeméttelepeken a pénz után. A matrac az anyjáé volt — és a pénz is.