Szakemberek fórumaA tejtermelés elbírálása — Incze Péter

2009. június 16., kedd, Gazdakör

A tejmennyiség mint tulajdonság gyengén öröklődik, a heritabilitási értéke 0,2—0,3. Ez azt jelenti, hogy a tejtermelés bizonyos szinten tartása csak 20—30 százalékban függ az örökléstől, 70—80 százalékot a környezeti tényezők (takarmányozás, tartási mód, ápolás) határoznak meg. Ennek ellenére az örökletes tulajdonságok javítása jelenti a szelekciós munka fő célját.

A tejtermelést befolyásoló környezeti tényezők közül legnagyobb szerepet a takarmányozás játszik, ezért a tejtermelés növelésére irányuló tenyésztési munkát a takarmányozási adottságokhoz kell igazítani. A nagy tejtermelésű tehén a környezet kedvezőtlen hatásaira, az elkövetett hibákra érzékenyen és azonnal reagál, válaszul tejtermelését csökkenti. Ezzel szemben az egyedi kezelést, a különleges bánásmódot a tejelő tehén mindig meghálálja, azt is mondhatnánk, hogy az egyedi takarmányozás és ápolás hatására a tejtermelés jobban megközelíti a genetikai (a szülőktől örökölt) képességeket.

A tejtermelés elbírálásakor szükséges a tej alkotórészeinek, biológiai értékének és tejipari felhasználhatóságának ismerete is. A tej 12—15 százalék szárazanyagot tartalmaz, ez zsírból, fehérjéből, tejcukorból és ásványi anyagokból áll. A tejzsírtartalom tehéntej esetében 3,3 és 5,5 százalék között ingadozik. A zsírszázalék mellett a tejzsírtermelés kifejezőjének másik mérőszáma a tejzsírmennyiség, ami az egy laktációban vagy évben termelt tejzsírkilogrammot jelenti. A tej zsírtartalmánál nemcsak fajtánként jelentős az eltérés, hanem ugyanazon fajtájú tehenek tejének zsírtartalma is eltérő. Jól ismert az is, hogy a nap folyamán fejésenként is változik a tej zsírtartalma. Reggel több, de hígabb tejet fejünk, mint este. Ha délben is fejünk, ez általában a legzsírdúsabb. A fejés kezdetén a zsírtartalom alacsony (1—1,5 százalék), de a fejés végén akár 8—10 százalékos is lehet. Eszerint alapvető érdekünk fűződik a tőgy teljes kiürítéséhez. A zsírtartalmat még befolyásolja az ivarzás megjelenése (az ivarzó tehén tejének zsírtartalma és a tejmennyiség a szokásosnál kevesebb), a laktáció időpontja (a tejtermelési időszak végén 0,2—0,3 százalékkal nagyobb, mint a borjúzást követően volt) és a takarmányozás. Kevés széna, sok friss zöldtakarmány vagy túlzottan sok abrak etetésekor csökken a tej zsírtartalma. A takarmányozás hatására a tej zsírtartalma 0,1—0,3 százalékkal változhat. A tej zsírtartalma jól öröklődő tulajdonság, heritabilitási értéke 0,5—0,6, hátrányos viszont, hogy a tejtermelés növelésével — ha erre külön nem figyelünk — csökken a tej zsírtartalma.

A fehérjetartalom, amelyet szintén százalékban fejezünk ki, 2,8 és 4,5 százalék között változik. A tej fehérjetartalmának változékonysága lényegesen kisebb a zsírtartaloménál. A környezeti tényezők közül a takarmányozás a legszámottevőbb. A legelő, a zöld- és fehérjedús takarmányok 0,1—0,2 százalékkal növelhetik a fehérjetartalmat. Az unió országaiban a tej elbírálásakor és alapárának megállapításánál inkább ennek fehérjetartalmát, mintsem zsírfokát veszik figyelembe (természetesen, náluk a legfontosabb szempont a tej milliliterében fellelhető szomatikus és a csírasejtek száma). A tejfehérje vizsgálata nálunk is cél egyes feldolgozóknál, de általános bevezetése műszerbeszerzési nehézségek miatt késik. A tejfehérje 80 százalék kazeinből, 20 százalék laktobuminból és laktoglobulinból áll. A kazein több típusa ismeretes, ezek befolyásolják a sajt minőségét, az alvadási sebességet és az alvadékszilárdságot.

A tej alkotórészei közül a tejcukor aránya közel állandó, értéke 4,5—4,7 százalék. Az ásványianyag-tartalom 0,6—0,8 százalék, és általában a zsírszázalék növekedésével együtt emelkedik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-16: Gazdakör - x:

Termelési hitel támogatással (Figyeljünk oda!) — Incze Péter

Megbeszélés az igazgatóságon — minél többen jussanak támogatott hitelhez
A megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetősége tárgyalásra hívta a kereskedelmi bankok képviselőit és néhány nagyobb termelőt, hogy a kedvezményes hitellehetőségekről tárgyaljanak. A cél az volt, hogy a lehetőséget ne csak a jogi személyiségű vállalkozások, hanem a magántermelők is kihasználják. A Cristian Dan Damian igazgató által kezdeményezett találkozó ugyanakkor jó alkalom volt arra is, hogy bizonyos részleteket tisztázzanak a termelési hitellel kapcsolatban.
2009-06-16: Gazdakör - x:

Hírlugas

Debreceni pulykanapok
Múlt szombaton Debrecen főutcáján és a nagytemplom előtti főtéren megkezdődött a debreceni pulykanapok idei programsorozata. A villamos sínek mentén felállított főzőhelyeken a profiké volt a terep: a néhány éve tragikus körülmények között elhunyt mesterszakács, Gál Sándor nevét viselő országos főzőversenyen és a hozzá kapcsolódó hidegkonyhai bemutatón, illetve terítési versengésen mintegy 120-an vettek részt.