Szigorít az önkormányzat — Váry O. Péter

2009. június 16., kedd, Közélet

Drasztikus intézkedések bevezetésére készül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a város urbánusabb kinézete érdekében: a szekerek csak napközben és kijelölt útvonalakon közlekedhetnek, a szabadon kószáló lovak kiváltása többe kerül, mint az állat értéke, a tehenek pedig nem piszkítják többé a város utcáit.

Több éve tervezi már a város vezetése, hogy a szekeresek számára kijelölje az utcákat, melyeken közlekedhetnek, térkép is készült már, de az önkormányzat elé ez ideig nem került elfogadás végett. Most egy javított változatát készítették el a szekeresek számára engedélyezendő útvonalnak, többnyire városszéli utcákat használhatnak, de olyképp, hogy a település minden részéből eljuthassanak például a mezőkre, szántókra. Aki le szeretne térni a kijelölt útvonalról, annak előzetesen engedélyt kell kérnie, amit a városháza jelképes összegért állít ki — akit enélkül rajtakapnak, attól elkobozzák a járművet. De azoktól is, akik este nyolc és reggel hat óra között közlekednek akár az engedélyezett, akár a tiltott útvonalon, mert ,,akik éjszaka szekereznek, nem gazdaemberek, nagy valószínűséggel más szándékkal járkálnak" — mondta Antal Árpád András polgármester.

A kóbor lovak befogását eddig is tanácshatározat szabályozta, a közterületen elfogott állatokat 72 óráig őrizték, ez idő alatt válthatták ki tulajdonosaik 500 lejért. Ezen a határozaton is módosítani fog az önkormányzat, a megőrzési időt 24 órára csökkentve, a kiváltási díjat pedig kétezer lejre növelve. A cigány lakossággal kötött megegyezés alapján kijelöltek az Őrkő tövében egy legelőt számukra, ezt be is kerítették, őrzésére pedig két romát alkalmaztak — cserébe azt kérték tőlük, lovaikat ne hagyják a kerítésen kívül kóborolni. Az utóbbi időben számottevően csökkent is a városban legelésző igavonók száma, de kivétel továbbra is akad, ezért szándékszanak szigorítani a tanácshatározaton.

A tehéntartókat érintő rendelkezés lesz a legdrasztikusabb, a polgármester tudatában van, hogy felháborodást fog kiváltani részükről, de reméli, meg tudja győzni őket: jövő évtől a hazajáró csordát fel kell számolni. Két lehetőségük marad a gazdáknak, tavasszal kiszállítják a legelőre teheneiket, a legeltetési időszak lejártával pedig hazaviszik, vagy egész évben az istállóban tartják. Elfogadhatatlan az, hogy naponta kétszer a tehenek végiglődörögjenek a város forgalmas utcáin, baleseteket is okozhatnak, nem is beszélve arról a mocsokról, amit hátrahagynak — fejtette ki a polgármester, aki azt reméli, a szekeres-lovas-tehenes szigorítások bevezetésével néhány hónap alatt rend lesz a városban. Ugyanakkor ezek az intézkedések a közösségi rendőrség megerősítését is megkövetelik, hiszen az eddigi feladataik mellett az újabb határozatok betartásának ellenőrzése is rájuk hárul.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-06-16: Közélet - x:

Ki nem támogatta? — Farkas Réka

Alaptalan volt az a vád, hogy a magyar összefogás nem élvezte az erdélyi magyarok támogatását — állítja Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.
2009-06-16: Közélet - x:

Márton Áron-szobrot avattak Kovásznán — Bodor János

A kovásznai római katolikus templom kertjében vasárnap őexcellenciája Tamás József csíkszeredai megyéspüspök felszentelte és megáldotta Márton Áron püspök szobrát, a dombóvári Varga Gábor szobrászművész alkotását. Az ünnepi eseményen jelen voltak a katolikus egyház hívei, a református egyházközség számos képviselője, a város önkormányzata és a megyei tanács legmagasabb szintű képviselete, az RMDSZ megyei és helyi vezérkara, illetve parlamenti képviselői és a környező települések papsága.