Virágözön és gyantaillat a Hanna Panzióban - Sylvester Lajos

2009. június 18., csütörtök, Gazdaság

Unokalátogatóban voltunk a felsőcsernátoni Hanna Panzióban. A létesítmény tulajdonképpen az aprók korosztályára szakosodott, a mostani csoport, a nyolcadik osztályt abszolváló serdülők, mondhatni, kivételt képeznek. A szobák, az ágyak is kisiskolásokra szabottak, de a nagydiákok is jól megvannak a villaszerű, többszintes épületben.

Az építészetileg is szemrevaló létesítmény maga is virágba öltözött, de ami a lényege: romantikus falusi környezetből nőtt ki, gyümölcsfák, virágok, cserjék ölelik körbe, fél futballpályányi kertjének belépőjénél kis tavacska ficánkoló halacskákkal, s a Csernáton pataka is valósággal nekiszalad, játszik a portát védő kőfallal.

(Közben futólag, a félreértések elkerülése végett megjegyzem, hogy írásom nem reklám, legalábbis nem erre az idényre érvényes hírverés, a Hanna Panzió szimpatikus fiatalasszonya, Zsuzsa mondja, hogy szinte nem várt módon a szezon végéig foglalt minden helyük, egymást váltva érkeznek a turistacsoportok.)

A konyha, a kamra és a pince is ehhez a környezethez igazodik. Hagyományos ételek, hűsítők, az itt nyaraló gyerek maga szakíthatja le a cseresznyét, kertészkedhet, horgászhat, segíthet a szénacsinálásban, de kirándulhat Ika várához és ennek környékére ― több táborozóhely található ott is ―, működő vízimalmot láthat, gombát, erdei gyümölcsöket szedhet-szüretelhet, népi mesterségekkel ismerkedhet, a csernátoni tájmúzeumban töltheti fel magát élményekkel, ismeretekkel, de átruccanhat a közeli Dálnokba, Torjára, Bálványosfürdőre és természetesen Kézdivásárhelyre is.

Az apróságok panziója körül spontánul alakul ki egy érdekes szolgáltatás. A szülők, a család rendszerint a helyszínre szállítja a gyerekeket, vagy, mint mi is, meglátogatja őket, és maga is kikapcsolódik, illetve belekapcsolódik a táborozóéletbe, s rácsodálkozik a község páratlanul szép természeti panorámájára. Megtekintheti Bod Péter uram szülőháza helyét, de a szobrát is a Templomdombon, gyönyörködhet az újjávarázsolt Népházban.

S fogad hűsítő patak is, este tábortűz, ha igénylik, szalonnasütés és egyéb, az urbánus környezetből kilógó, a falusi életformába a látogatót beillesztő természeti, gazdasszonyi, vendéglátói adottság is, amely jókedvvel és pompás közérzettel ajándékozza meg az arra járót, s azzal kecsegteti, hogy jövőre már sportpályával várja a kis- és nagydiákokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-06-18: Élő múlt - x:

Hol vannak a bizonyítékok? (Szilágyi Domokos és a Szekuritáté) - Szekeres Attila

Plugor Sándor grafikája
Közel három esztendeje robbant a hírbomba: Szilágyi Domokos (1938—1976) költő együttműködött a letűnt rendszer titkosszolgálatával, a Szekuritátéval. Előbb jött a döbbenet, aztán — tisztelet a kivételnek, mert ilyen is van — majd mindenki tényként kezelte a dolgot. Ám azóta sem bizonyította be senki az állítás igaz voltát.
2009-06-18: Gazdaság - x:

Újabb darab múlt a csernátoni múzeumban - Sylvester Lajos

Újabb cséplőgép — cséplőszekrény — került a csernátoni múzeumba. Nem magától érkezett, nem ökrök vontatták, mint hajdanában ezt a budapesti masinát, mely a cséphadaró és a kombájn közötti, időben is hosszú-hosszú átmeneti utat végigjárta.