Újabb darab múlt a csernátoni múzeumban - Sylvester Lajos

2009. június 18., csütörtök, Gazdaság

Újabb cséplőgép — cséplőszekrény — került a csernátoni múzeumba. Nem magától érkezett, nem ökrök vontatták, mint hajdanában ezt a budapesti masinát, mely a cséphadaró és a kombájn közötti, időben is hosszú-hosszú átmeneti utat végigjárta.

Maga Gábor Áron is kísérletezett manufakturális szintű cséplőgépgyártással. Úgy emlékszem, Martinovics Ignác is. Csernáton, Kelet-Európa egyik legnagyobb mezőgazdaságigép- és -eszközgyűjteményével rendelkező, európai hírű múzeuma jó szálláshely ennek a Ká­szonból származó gépnek. A masina külön érdekessége, hogy gazdája ’90 után kimenekítette a kollektívből, saját kezével rendbe rakta. Korhadó oldaldeszkáit kicserélte. Valóságos restaurációs munkát végzett, teljes mértékben respektálta a budapesti gépgyár szegecselő-, csavarozóeljárásait.

A cséplőszekrény ennek a restaurálásnak köszönhetően ma is üzemképes!

Nemcsak szemmel, kézzel is megsimogatom. Megcsodá­lom belső bádogbélését, amely megakadályozta, hogy a beléeregetett gabona szalmás része hónapok alatt elkoptassa a deszkafalat. Megnézem a szalmarázó szerkezetet, amelyen gyermekkoromban hasra feküdve ringattattuk-rázattuk magunkat, amíg szüleim észre nem vették s be nem tiltották a veszélyes játékot. Voltam apám gépénél cséplőgépetető, eregető is. Miután a kévevágó lány sarlóval elvágta a kéve gabonából „vetett" kötelét, mellhez kellett ölelni a súlyos búzakévét, kézzel széthúzni, hogy ne egészében kapja be a dob. Eregetőnek és kévevágónak lenni rang volt, nagyra becsült beosztás a cséplési ranglistán. Fontossága, embert próbáló nehézsége és veszélyessége miatt is. Később, amikor az egyetemi tananyagban találkoztam a csépléshez fűződő balladákkal, amelyek visszatérő motívuma a „beleesett a dobba" fordulat volt, könnyen átélhettem ezek máig érő üzenetét, amikor már bogáróriásokként arató-cséplő gépek mászkálnak a gabonatáblákban.

Egy újabb darab múlt érkezett a csernátoni múzeumba, annak a bizonyságául, hogy vidékünkön európai mércével mérve is valamikor fejlett mezőgazdálkodás és terményfeldolgozás folyt.

Cséplés után ünnepi pillanat volt, amikor füttyszóval jeleztük a fogyatást, és hírül adtuk, hogy jöhetnek a vontató ökrök, melyek a másik gazdához szállítják a nagy súlyú kazánt és a bonyolult szerkezetű cséplőszekrényt meg a szalmahordó elevátort, egy lány vagy fiatalasszony virágot helyezett a gőzkazán sípja mellé.

A múzeum parkja csupa virág. Gondolatban vágok ma is egy csokorra valót, s elhelyezem erre az újabb szerzeményre.

Isten hozta, mert jó helyre hozta, és sokáig éljen kászoni gazdája, aki családtagként gondozta, ápolta ezt a gépet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-06-18: Gazdaság - x:

Virágözön és gyantaillat a Hanna Panzióban - Sylvester Lajos

Unokalátogatóban voltunk a felsőcsernátoni Hanna Panzióban. A létesítmény tulajdonképpen az aprók korosztályára szakosodott, a mostani csoport, a nyolcadik osztályt abszolváló serdülők, mondhatni, kivételt képeznek. A szobák, az ágyak is kisiskolásokra szabottak, de a nagydiákok is jól megvannak a villaszerű, többszintes épületben.
2009-06-18: Gazdaság - x:

Megóvni a kiszáradástól (Rétyi Nyír) - B. Kovács András

A korábbi riportunkban felvetett gondok egy részére kínál megoldást a megyei tanács Rétyi Nyírbe tervezett ún. látogatási központja azáltal, hogy a turistaforgalmat szervezett keretek közé tereli.