Vakáció okosan

2009. június 18., csütörtök, Család

Kiürültek az iskolapadok, bezárnak az oktatási intézmények kapui. Kezdődik a nyári szünet a diákoknak és a folytonos aggódás ideje a szülőknek. Érdemes tehát leülnünk a csemetékkel, hogy kinek milyen elvárásai vannak a szabad idő eltöltésével kapcsolatban, illetve tisztázni az alapvető szabályokat a baj megelőzésére.

Elsősorban a közlekedésre vonatkozó szabályokat kell átbeszélni a gyerekekkel, különös tekintettel a gyalogosokat és kerékpárosokat érintő témákban. Ha nincs megfelelő szülői felügyelet, akkor 12 éves életkor alatt ne engedjük, hogy gyermekünk kerékpárral közlekedjen egyedül, a nagyobbakat pedig oktassuk ki a robogózás, motorozás veszélyeiről. A kötelező biztonsági felszerelések se maradjanak otthon, estére pedig a fényvisszaverő mellény mindig legyen kéznél! Alapvető szabály az is, hogy a gyerek soha ne vigyen magával fölöslegesen értékeket közterületre, játszóterekre, strandokra. Ha elkerülhetetlen, akkor minden esetben csak a szükséges pénz legyen nála, és mobiltelefon, de azok se látható helyen. Fontos, hogy gyermekünk tudja, ha megtámadják vagy meglopják, hová fordulhat azonnali segítségért, vagy egy elkerülhetetlen támadás esetén miként viselkedjen.

A gyerekes családoknak gondot okozhat az is, hogy amíg a szülők dolgoznak, gyermekük hol, kivel múlatja az időt. Ezért a szünidőben is le kell ülni a gyerekkel átbeszélni az aznapi történéseket, meghallgatni, és ha kell, tanácsokat adni neki.

A kamaszkorban lévők ugyan többnyire tudnak vigyázni testi épségükre, viszont könnyen keverednek rossz társaságba. Ezért érdemes akár gyermekünk barátjának szüleivel egyeztetni, hogy mikor, kinél és hogyan tudják eltölteni szabad idejüket a fiatalok. A nagy haverkodások korszakában arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy idegeneket vagy frissen szerzett barátokat ne engedjenek be a lakásba! Ezt a korosztályt tájékoztatnunk kell a cigaretta, az ital fogyasztásának és a drog használatának veszélyeire is. Társaságban szórakozó kamaszok soha ne hagyják el egyedül, főleg ne ismeretlen személlyel a bulit!

(forrás: N-Joy Magazin)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-18: Család - x:

Étrend és termékenység

Az egészségesen étkező férfiaknak egészségesebb a spermája is — állapították meg spanyol kutatók a Fertility and Sterility szaklapban megjelent tanulmányukban.
2009-06-18: Család - x:

Immunerősítő influenzára (Házipatika)

Az influenzához hasonló, a szívet és a tüdőt is megtámadó betegségek már nagyanyáink korában is léteztek.