Halál Nápolyban

2009. június 20., szombat, Roma szombat

Rossz időben, rossz helyen volt egy moldvai, roma származású Nápoly utcáin tangóharmonikázó férfi. Valamilyen maffialeszámolás kereszttüzébe került, lelőtték, és fél óra múlva a metróbejárat mellett meghalt.

A járókelők közömbösen haladtak el mellette, a mentő későn érkezett, s akkor is egy könnyebben sérült kamasz ellátásával foglalkozott. Petre Bârlădeanu ― mert ez a neve a néhai utcai muzsikusnak ― kiszenvedett. Mindez május végén történt, sem az olasz, sem a román hatóságok túl nagy ügyet nem csináltak a halálesetből. Három hét múltán, amikor valamelyik olasz lap újságírója végignézte a térfigyelő kamerák felvételeit, megdöbbent honfitársai viselkedésén. Úgy sétáltak el a haldokló ember mellett, mintha mi sem történt volna. És a román hatóságok sem jeleskedtek a részvétben. Az elhunyt élettársa 3000 euróért szállíttatta haza párjának élettelen testét, hogy itthon megadják néki a végtisztességet, de támogatást csak magánemberektől, köztük Nápoly polgármesterétől kapott. A román hivatalosságok szenvtelenek, hallgatnak, temetési segélyt sem adnak. És az olasz hatóságoknál sem tiltakoznak, hogy ártatlan embert öltek meg Nápoly utcáin. Pedig amúgy sokat sírnak az olaszok ellenséges viselkedése miatt.

(simó)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-20: Roma szombat - x:

Csíkszentmártonban is elegük van a gazdáknak...

A nincstelenség miatt, sajnos, egyre több faluban okoz gondot, egyre nehezebb a magyar—cigány együttélés.
2009-06-20: Roma szombat - x:

Máthé László: És megjött a Reggel!

Valamikor kiskoromban rengeteg mesét, dalt, történetet hallottam a virágzó vén akác lombjai alatt mesélő, táncoló, daloló, muzsikáló rokonaimtól a dombtetőn méltóságosan szálldogáló, emelkedő-ereszkedő, gyantaillatú tűz körül!