KönyvajánlóIdőutazás — versekben

2009. június 20., szombat, Roma szombat

Földhöz vert csoda címmel jelentette meg 2007-ben a marosvásárhelyi születésű, Gyergyó­ban élő Rafi Lajos verseit a L’Harmattan Kiadó.

Ötven gyönyörű, kín-keserves sóhajtás: gyötrődés, kétely, cigány dal, bűnvád, hozomány, marasztaló, szerenád, helyzetállapot, végszó, állandóság, szövetség, tudatébredés, körkép. A kötetet méltató Kemény István szavai szerint: ,,Rafi Lajos verseit Budapesten olvasni mégiscsak időutazás. Mintha a romantika korába mennénk vissza. A Rafi-versekre úgy (is) kell nézni, mintha Berzsenyi, Petőfi, Vörösmarty kortársát olvasnánk. Mintha egy régi magyar költőt fedeznénk fel — aki történetesen ma él."

Önéletrajzában így vall a költő: ,,1970-ben Marosvásárhelyen születtem. Ősszüleim Nyárád menti kovács mesteremberek voltak, akik a kollektivizáláskor elvesztették munkájukat. Vándorolni kezdtek, és fazekakat, rézüstöket készítettek rögtönzött műhelyekben. Így kerültem egyéves koromban Gergyószárhegyre. Szüleim nyolcosztályos általános iskolát végeztek, majd korai házasságot kötöttek. Hatan születtünk. Az általános iskolát Gyergyószárhegyen végeztem. Gyergyó­szentmiklóson a mezőgazdasági líceumban érettségiztem 1989-ben. Jelenleg hat gyerek édesapja vagyok, és őseim mesterségéből, a bádogosságból tartom fenn a családomat."

(józsa)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-20: Roma szombat - x:

Rafi Lajos: Güdüci február

A szél odakint a térdén töri a fákat.
Fütyülök rá. Beszél a nőkről a székely.
Torkomban érzem a vágyat:
nyalintsak vele egy pohárral.
2009-06-20: Magazin - x:

Cseh Tamás-nap a Duna Televízióban

Ha valaki körülnéz majd a 20. század második felének archívumában, hogy megtudjon valami pontosat és fontosat a 70-es, 80-as és 90-es évekről, biztos, magához veszi majd örök megőrzésre egy krónikás, bizonyos gitáros-énekes ember felvételeit.