Cseh Tamás-nap a Duna Televízióban

2009. június 20., szombat, Magazin

Ha valaki körülnéz majd a 20. század második felének archívumában, hogy megtudjon valami pontosat és fontosat a 70-es, 80-as és 90-es évekről, biztos, magához veszi majd örök megőrzésre egy krónikás, bizonyos gitáros-énekes ember felvételeit.

Hallgatva a bakelit- és kompaktlemezeket, nézegetve a koncert- és játékfilmeket, ámuldozva konstatálja: mi mindent megtudhat e tág korszakról, történelemről és művészetről, figurákról és struktúrákról, elődökről és utódokról, széles e hazáról és széles e világról, kis- és nagyemberekről, kicsi és nagy dolgokról, dalban, hangban egy szikár, törékeny, ám hatalmas karizmájú alaktól, akit úgy hívnak: Cseh Tamás.

Levél nővéremnek, Antoine és Désiré, Fehér babák takarodója, Mű-csarnok, Frontátvonulás, Jóslat, Utóirat, Mélyrepülés, Vasárnapi nép, Új dalok, Nyugati pályaudvar, Levél nővéremnek II., A telihold dalai, Jóslat a metrón, A véletlen szavai, Az igazi levél nővéremnek, Ady — íme a lemezek sora, amelyeket már ma őriz a zene- és kortörténet a Liszt- és Kossuth-díjas Cseh Tamástól. Kivel is köszönthetné a televízió a zene nemzetközi ünnepét, ha nem vele? Holnap a Duna Televízióban egész nap vele lehetünk, hallgathatjuk dalait, nézhetjük a róla szóló portréfilmeket. E műsorfolyammal „levelet írunk" neki, hogy kifejezhessük szeretetünket és köszönetünket az embernek, a művésznek, a helyettünk is éneklő dalosnak.

Délelőtt a Cimborában régi, gyermekeknek szóló felvételeket láthatnak, majd egy koncertet, amelyet a székelyek szent helyén, a Madarasi Hargitán adott Cseh Tamás 1996-ban. Délután két kuriózumot is vetítenek: András Ferenc 1986-os irodalmi tévéfilmjét, amelyben Cserhalmi György mond el és Cseh Tamás énekel többek között Balassi-, Kisfaludy-, Csokonai- és Vörösmarty-verseket, valamint Fehér György 1980-ban készült filmjét, amelyben az énekes legismertebb dalait adja elő Halász Mihály kamerája előtt. Szintén délután lesz látható az a portréfilm, amelyben Cseh Tamás „szerelmes helyszínére", Bakonybélre viszi el a nézőt. 2002-ben a zeneszerző-énekes nagy „vállalkozásba" fogott: a Bárka Színház színpadán előadta „összes dalait időrendben". A tizenkét részes sorozatból este két koncertfelvételt láthatnak: 1978: Fehér babák, 1984: Jóslat a metrón. 21.20-tól Fonyó Gergely 85 perces portréja is a képernyőre kerül: a film személyes hangvételű, lírai portré az énekesről, aki felkeresi életének, pályafutásának legfontosabb helyszíneit. A játékfilmes elemekből építkező filmben felbukkannak azok a barátok, szerelmek, akik nélkül nem teljes a történet. A legendás Baksa Soós János, Bereményi Géza és a család mesél a zenészről és az emberről. A napot Szász János 1988-ban a Balázs Béla Stúdióban készült alkotása zárja, amelyben Cseh Tamás dalai sajá­tos hangulatú, kerek filmmé összeálló klipfüzérben jelennek meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-20: Roma szombat - x:

Időutazás — versekben (Könyvajánló)

Földhöz vert csoda címmel jelentette meg 2007-ben a marosvásárhelyi születésű, Gyergyó­ban élő Rafi Lajos verseit a L’Harmattan Kiadó.
2009-06-20: Magazin - x:

Gabonakörök a Krasznodari területen

Ismeretlen eredetű rajzolat jelent meg a Krasznodari területen egy búzamezőn ― jelentette az Interfax orosz hírügynökség Vagyim Csernobrovra, a Koszmopoiszk (Kozmokeresés) elnevezésű nemzetközi tudományos egyesület koordinátorára hivatkozva. A rajz nyolc körből és körülöttük lévő gyűrűkből áll, amelyek érintkeznek egymással. A körök átmérője eltérő, 5 és 25 méter közötti.