Emlékművé nemesül a Kurszk tornya

2009. június 20., szombat, Magazin

Végleges helyére került a 2000-ben elpusztult Kurszk atom-tengeralattjáró tornya: Murmanszkban a célra épített talapzatra helyezték, hogy emléket állítson minden, békeidőben életét vesztő haditengerésznek.

A Kurszk 2000 augusztusában süllyedt el a Barents-tengeren hadgyakorlat közben, s 118 tengerészt ragadott magával a mélybe. A katasztrófa pontos oka ― legalábbis a közvélemény számára ― máig nem teljesen világos. A hajótestet 2001-ben emelték ki, s a dokkban nyomban elkezdték szétszedni. A tornyot már akkor emlékműnek szánták, de az ötletet akkor elvetették, és feledésbe merült. Nemrégiben azonban újságírók megtudták, hogy a 154 méter hosszú, 18 méter széles, 9 méter magas és 14 000 tonna vízkiszorítású tengeralattjáró tornya a murmanszki ipari övezet egy hulladéktelepén rozsdásodik. A közfelháborodás nyomán az emlékmű ügye kimozdult a holtpontról.

Az emlékművet végül az egykor tengeralattjárókon szolgált veterán tengerészek építették fel, noha máig nem gyűlt össze a szükséges összeg. A tornyot megtisztították a rozsdától, kikalapálták a szerencsétlenség okozta horpadásokat, újra bevonták a tengeralattjáró felületét borító gumiréteggel, és elhelyezték rajta a címert. A továbbiakban a veteránok a talapzatot szeretnék márvánnyal borítani, s az emlékműhöz áramot vezetni, hogy a torony fényei kigyulladhassanak.

Az emlékmű hivatalos felavatását július 26-ra, az Orosz Haditengerészeti Flotta napjára tervezik. Jurij Bojarkint, a tengeralattjárókon szolgált veteránok murmanszki egyesületének elnökét idézve a Komszomolszkaja Pravda orosz lap azt írta, hogy békeidőben összesen kétezer orosz és szovjet haditengerész vesztette életét: rájuk emlékeztet mostantól a tragikus sorsú Kurszk tornya, amely egy templom mellett áll, s a tengerre néz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-20: Magazin - x:

Helikopterrel mentették a halakat

Különös módon mentették meg biológusok egy veszélyeztetett halfaj 250 példányát az Egyesült Államokban: helikopteren és furgonon költöztették el az erdőtűz által fenyegetett kopoltyúsokat.
2009-06-20: Kultúra - x:

Hogyha megnövök, traktor lesz belőlem... (Bajor Andor paródiái és szatírái) - Bogdán László

A könyv* Bajor Andor paródiáit és szatíráit gyűjti egybe, a kiadást az is indokolja, hogy ezek, a megírásuk idején hatalmas visszhangot kiváltó és népszerű szatirikus versek felerészben teljesen hozzáférhetetlenek voltak, noha nélkülük a romániai magyar irodalom története féloldalas, feldolgozhatatlan és értelmezhetetlen.