Mi, hol, mikor

2009. június 23., kedd, Mi, hol, mikor?
Túlélni a válságot

Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, a székelyudvarhelyi Modern Üzleti Tudomá­nyok Főiskolája és a kézdivásárhelyi Asimcov előadásra várja ma 19 órára az érdeklődőket a helyi Asimcov-székházba.

A program: dr. Geréb László székelyudvarhelyi főiskolai docens: Pénzügyi válság vagy morális válság? (A válság kialakulásának pénzügyi háttere, mi az a ,,pénzügyi lufi", miért bukott meg a fogyasztói társadalom, a válság morális oldala ― avagy a válság és az emberi psziché közti összefüggés), dr. Ambrus Tibor budapesti főiskolai docens, nemzetközi gazdasági tré­ner: Vállalati megoldások krízishelyzetekre (Gyakorlati megoldások vállalkozóknak krízishelyzetre, krízis menedzselése, válságmenedzsment, vezetői viselkedésformák krízisben, krí­ziskommunikáció), Ilyés Ferenc főiskolai adjunktus: A székelyudvarhelyi főiskola képzési programjainak rövid bemutatása. A rendezvényt kötetlen beszélgetés zárja.

Emléktábla-avatás

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Mikó Kollégium Alapítvány kuratóriuma szerdán 10 órától a Konsza Samu utca 21. szám alatti házon emléktáblát avat Könczei László, a nagylelkű adományozó emlékére.

Röviden

A Régió Rádió a Viola da Gamba című komolyzenei műsorában ma 22 órától Claude Debussy műveit sugározza (ismétlés szombaton 10 órától).

Civil szervezetek találkozója. A kézdivásárhelyi Sinkovits-stadion társalgójában (má­sodik emelet) ma 18 órától az orbai- és felső-háromszéki civil szervezetek képviselőit várják találkozóra, amelyen megvitatják a személyi jövedelemadó civil szervezeteket támogató két százalékára vontakozó törvény módosítási és kiegészítési javaslatát.

Fogadóóra. A Magyar Polgá­ri Párt sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám, telefon: 0267 318 180) ma 19―20 óráig Bujdosó Zsolt tart ingyenes jogi tanácsadást.

Áramszünet. Ma 8―15 óráig Kovásznán a Székely utcában, 9―16 óráig Uzonfü­zesen és Kökösben a Lukoil benzinkútnál, 8―15 óráig Olaszteleken, mától csütörtökig naponta 8―14 óráig Dobollón, Dobollópatakon, Márkoson, Bélmezőn, szerdán 8―15 óráig Katrosában, 9―16 óráig Szentivánlaborfalván az 1-es transzformátorállomás körzetében, 9―11 óráig Málná­son, csütörtökön 9―16 óráig Hidvégen és Nyáraspatakon, pénteken 9―16 óráig Nyáraspatakon szünetel az áramszolgáltatás.

Aikido-tábor

A Román Aikido Aikikai Alapítvány nagyváradi központja nyári tábort szervez a Madarasi Hargitán augusztus 16. és 23., illetve 24. és 31. között 7—18 éves iskolásoknak. Érdeklődni, jelentkezni a 0723 657 550-as és a 0726 530 497-es telefonon lehet. Honlap: http://www.info-aikido.ro/.

Közelkép Sünnel

És mellékesen cicával, ki, talán mert szégyenlős, vagy a fényképezőgép lencséje érdekesebb játék, mindegyre kimászik a képből. Amúgy Sün a legkedvesebb játszótársa, bár ő nem nagyon méltatja figyelemre: csak végzi mindennapos körútját, s dörmög magában olykor, ha a Pali nevű cirmos útját állja.

Kanabé Szilárd még egy arany- és ezüstérme

Nagyszerű teljesítménnyel zárta a Balkán-bajnokságot a Dobolyi Aladár edző vezette román serdülőválogatott. Miután a Kanabé Szilárd (Kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub), Dan Daniel (Beszterce) összetételű együttes megnyerte a csapatbajnokságot, az egyéni számokban Dobolyi mester fiai „rátettek még egy lapáttal", s a csapatarany mellé szereztek két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzérmet. Külön öröm számunkra, hogy ebből a bravúrból Kanabé Szilárd is alaposan kivette részét. Íme az eredmények: fiú egyéni: 1. Dan Daniel, 2. Kanabé Szilárd (a döntőben Dan 4—3-ra nyert), 3. Mihajlovic (Szerbia) és Spelbus (Románia, Slatina), fiú páros: 1. Kanabé Szilárd—Dan Daniel. Gratulálunk a mesternek és tanítványának, igazán szép munkát végeztek. Csak így tovább, asztaliteniszezők! (áros)

Kosárlabda

* Szombaton Gelencén tartották az U10/U12-es lányok megyei kosárlabda-bajnokságának utolsó fordulóját. A négy forduló után a következő sorrend alakult ki: 1. BC Sycul Bereck-Almás, 2. KSE, 3. Sepsiszentgyörgyi ISK, 4. Csernáton, 5. Gelence. A győztes csapat: Biszak Borbála, Timár Barbara, Mátyás Renáta, Rancz Adrienn, Székely Gyöngyike, Tamás Andrea. Edző: Ioan Minescu. (d)

* A Sepsiszentgyörgyi ISK/Mikes Kelemen lány minikosárcsapata a nyolcadik helyen fejezte be az országos minikosár-bajnokságot, amelyet Sinaián rendeztek meg. A viadalon összesen tizenkét csapat vett részt. Az egyhetes küzdelemsorozat dobogósai: 1. Kolozsvári MC, 2. Aradi Valbon, 3. Temesvári Sport Star... 8. Sepsiszentgyörgyi ISK/Mikes Kelemen. A háromszéki csapat: Tribel Renáta, Belényesi Rebeka, Szász Anette, Márk Emőke, Szabó Boróka, Sándor Boróka, Hollinka Miklós Hanna, Kovács Kincső, Taranek Andrea, Forró Csenge. Edző: Váncsa Kató.

Montenegró nyerte a Világligát

A férfi vízilabda idei Világliga-küzdelmét a magyarok távollétében Montenegró csapata nyerte, a döntőben 8—7-re győzte le Horvátország együttesét. A végeredmény: 1. Montenegró, 2. Horvátország, 3. Szerbia, 4. Egyesült Államok, 5. Olaszország, 6. Ausztrália, 7. Japán, 8. Dél-Afrika.

Csapat Európa-bajnok Németország

Az atlétikai csapat Európa-bajnokság úgymond szuperligájá­ban, melynek küzdelmeit a portugáliai Lairiában rendezték meg, Németország válogatottja bizonyult a legjobbnak. A végeredmény: 1. Németország 326,5 pont, 2. Oroszország 320 p., 3. Nagy-Britannia 303 p., 4. Franciaország 301 p., 5. Lengyelország 289 p., 6. Olaszország 278 p... Kiesett a szuperligából Csehország, Portugália és Svédország. Vasárnap a francia Renaud Lavillenie a világ idei legjobb eredményével, 6,01 méterrel nyerte a férfi rúdugrást.

Konföderációs Kupa

A csoportmérkőzések harmadik, egyben utolsó fordulójának eredményei: A-csoport: Spanyolország—Dél-afrikai Köztársaság 2—0, Irak—Új-Zéland 0—0. A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Spanyolország 9 pont, 2. (és továbbjutott) Dél-afrikai Köztársaság 4 p., 3. Irak 2 p., 4. Új-Zéland 1 p. B-csoport: Brazília—Olaszország 3—0, Egyesült Államok—Egyiptom 3—0. A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Brazília 9 pont, 2. (és továbbjutott) Egyesült Államok 3 (4—6), 3. Olaszország 3 (3—5), 4. Egyiptom 3 (4—7). Az elődöntők meccsei: Spanyolország—Egyesült Államok (június 24., Bloemfontein, 21.30 óra), Brazília—Dél-afrikai Köztársaság (június 25., Johannesburg, 21.30 óra).

Phelps világcsúcsközelben pillangózott

Michael Phelps élete eddigi legjobbjával nyerte a 100 méteres pillangóúszást román idő szerint vasárnap hajnalban a Kanada Kupán, alig elmaradva a világcsúcstól. Az amerikaiak első számú úszója 50.48 másodperc alatt ért célba, miáltal ,,súrolta" honfitársa, Ian Crocker négy éve felállított 50.40-es rekordját.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-06-22: Sport - x:

Gyenge bajnoki évet zártunk (Labdarúgás, IV. liga) - Áros Károly

A veretlenül bajnokságot nyert Papolci Zágon harmadik nekifutását a III. ligáért kiírt selejtezőn nem kísérte szerencse. Még ha 120 perces játék utáni tizenegyespárbajban (ennek eredménye meglepő, 3—0 az ellenfél javára) is, de veszített nem a labdarúgásáról híres Hargita megye bajnokával, Székelyudvarhellyel szemben. A tudósítót idézve: „Győzött a jobb, a felkészültebb csapat."
2009-06-23: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, nagyapa, apatárs, testvér, rokon és jó szomszéd, az árkosi
id. RÉTYI GERGELY
életének 71. évében rövid szenvedés után elhunyt.
Temetése 2009. június 24-én 15 órakor lesz az árkosi családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló családja
4222358