Járványmegelőzés 1926-ban — Józsa Lajos

2009. június 23., kedd, Magazin

Figyelmeztető körlevéllel értesítik a hatóságok a Sepsiszentgyörgyi Ipartestületet, és kérik az abban foglaltak szigorú betartását 1926 tavaszán. Az inasiskolákban sok ipari tanuló nem kapta meg az előírt oltásokat, így sokuktól megvonták a továbbtanulás lehetőségét. Azok a tanoncok, akik orvosi igazolást kaptak már, kötelesek voltak felülvizsgálaton részt venni. A járványmegelőző intézkedéseket és azok betartását így írja le a körlevél:

,,Azon növendékek és iparos tanoncok, kik nem igazolják, hogy életük 12. évéig újraoltattak, vagy 5 éven belül sikeresen beoltva lettek, vagy valóságos himlőt állottak ki, a tanítók illetőleg az iparos gazdájuk által az illetékes elsőfokú egészségügyi hatóságoknak bejelentetnek. A hatóság az ily növendékek újraoltása iránt megteszi a kellő intézkedéseket. Az ilyenek a polgári és középiskolákba s az ezeknek megfelelő vagy magasabb tanintézetekbe, illetőleg iparműhelyekbe addig véglegesen fel nem vehetők, míg az így kiderült hiány pótolva nincs, vagy nem igazolják azt, hogy az újraoltás kötelessége alól törvény szerint felmentettek...

…Azon elemi népiskolai tanító vagy iparos gazda, ki a jelen törvény által reá vonatkozólag kimondott kötelezettségének nem felel meg, az 1886 évi XIV T. C. 7 szakasza értelmében 20—100 lejig terjedő pénzbüntetéssel büntettetik. Azon hatósági vagy községi orvosok és közegek, kik az e törvény által hatáskörükbe utalt teendőket vagy éppen nem, vagy csak hiányosan hajtják végre, fegyelmi eljárás útján, mégpedig járvány esetében, mindenkor a magasabb 1000 lejig terjedhető pénzbüntetéssel vagy hivatalvesztéssel büntetendők."

Járványok voltak, vannak és lesznek. Csak csodálkozni lehet azon, hogy közel száz évvel ezelőtt a hatóságok milyen szigorú intézkedéseket hoztak a járványok megelőzéséért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-23: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, nagyapa, apatárs, testvér, rokon és jó szomszéd, az árkosi
id. RÉTYI GERGELY
életének 71. évében rövid szenvedés után elhunyt.
Temetése 2009. június 24-én 15 órakor lesz az árkosi családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló családja
4222358
2009-06-23: Magazin - x:

Orgonamaraton

Minden idők leghosszabbnak ígérkező magyarországi orgonakoncertjével, huszonnégy órás orgonamaratonnal kívánják próbára tenni Balatonboglár katolikus templomának új, kétezer sípos orgonáját.