ÁllattenyésztésTöbben kérték a támogatást — Ferencz Csaba

2009. június 26., péntek, Közélet

Várhatóan több szarvasmarha, illetve juh és kecske után kapnak támogatást idén a háromszéki gazdák. Legalábbis ezt mutatják a június 15-én zárult igénylési időszak adatai.

A kifizetési ügynökség közlése szerint idén több mint három és fél ezer szarvasmarhatartó gazda kérte a támogatást, és a jogosultság ellenőrzése után várhatóan közel 32 000 tehénre kapják meg. Orosz Emma osztályvezető szerint nem az állomány növekedett, hanem időközben három új farm jelentkezett, ők tavaly nem részesültek támogatásban. Ez egyébként az országos, közel 1,4 milliós állomány valamivel több mint két százaléka. A juhok és kecskék vonatkozásában még nagyobb a növekmény, becslések szerint mintegy húszezer egyeddel többre kapnak támogatást.

A támogatás mértékét az ellenőrzések és az összesítés után határozzák majd meg az erre fordítandó keretösszeg függvé­nyében. Tavaly egy tehénre 495 lejt fizettek, míg a juh/kecske után 43,9 lejt kapott a gazda. Mint ismeretes, a három egyednél nagyobb tehén-, illetve 25/50 fölötti kecske-/juhállománnyal rendelkező gazdaságok jogosultak a támogatásra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-26: Közélet - x:

Kezdődik a Start-program (Vállalkozásfejlesztés) — Ferencz Csaba

Alig öt nap áll rendelkezésükre azoknak a fiataloknak (18—40 évesek), akik részt kívánnak venni a kormány által indított, az első cég alapítását, illetve a két évnél nem régebbi vállalkozások fejlesztését támogató Start-programban, ugyanis a tegnap kezdődött jelentkezési időszak július elsején 20 órakor zárul.
2009-06-26: Közélet - x:

Növényvédelmi bemutató Kézdivásárhelyen — Iochom István

Tegnap Agro Arena néven szervezett nagyméretű, közel kétszáz Brassó, Hargita, Maros és Kovászna megyei mezőgazdasági termelő számára növényvédelmi bemutatót a Bayer Crop Science Romá­nia, első alkalommal megyénkben.