Stafétaváltás a kortopon

2009. június 27., szombat, Magazin

Meghalt a világ legidősebb férfijaként számon tartott, 113 éves japán Tanabe Tomodzsi. Halálával a szintén 113 éves Henry Allingham első világháborús brit veterán örökölte a cí­met. Tanabe halálát szívelégtelenség okozta. Az idős férfi otthonában hunyt el a Japán déli részén fekvő Kjúsú szigetén.

A japán rekordert a Guinness Rekordok Könyve 2007 óta tartotta számon a világ legidősebb férfijaként. 1895. szeptember 18-án született, és hosszú életének titka az alkohol- és dohányzásmentes életvitel volt. ,,Most már hivatalosan is Henry Allingham a világ legidősebb férfija" — mondta Tanabe halálhírét követően a Guiness Rekordok egyik szóvivője. Az új rekorder 1896. június 6-án született, a brit rekordot 110 évesen és 227 naposan vette át 2007. január 19-én. ,,Nagyon örülünk, hogy egy angol férfi vette át a korrekordot, az utolsó brit, aki a címet birtokolta, Frederick Butterfield volt, ő 1974. március 9-én 110 évesen halt meg" — mondta Craig Glenday, a rekordok könyvének szerkesztője. Henry Allingham a még élő két brit első világháborús veterán egyike, és a királyi légierő egyetlen, még életben lévő alapító tagja. Allingham élete három évszázadban zajlott, már hat uralkodót ,,fogyasztott el", elsőként Viktória királynő alattvalója volt. Öt unokája, tizenkét dédunokája és tizennégy ükunokája van, de már egy szépunokával is büszkélkedhet.

A Guinness-rekordok szerint a világ legidősebb embere a 115 éves amerikai Gertrude Baines, aki 1894. április 6-án született.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-27: Magazin - x:

Hazudott a ,,tejútorcájú” lány

Hazudott az a belga lány, aki 56 csillagot kapott az arcára egy tetoválószalonban. Kimberley Vlaminck azt állította, hogy ő csak hármat kért, és csak kicsiket, ám a tetoválómester nyelvtudatlansága okán ötvenhárommal többet kapott, a jókora többletet pedig azért nem érzékelte már készítésükkor, mert elaludt tetoválás közben.
2009-06-27: Múltidéző - x:

Távoli tájak vándora (Emlékezés Marczell Péter orientalistára) — Bárdi László

Ürmös Péter munkája
Az idei év, 2009 a Kőrösi Csoma Sándor jubileumi emlékév volt az első, amikor éppen a jelenkor egyik legnagyobb Kőrösi-kutatója, a Svájcban élő Marczell Péter nem közölt tanulmányt a hagyományos kovásznai Kőrösi Csoma-tanulmánykötetben.