Incitato művésztábor Bálványosfürdőn — Iochom István

2009. június 27., szombat, Kultúra

A tábor emblémája

A XVII. Incitato művésztábor, miután hét esztendővel ezelőtt Fortyogófürdőt bezárták, Bálványosra költözött, idén június 27-től július 12-ig várja az alkotókat. A hagyományokhoz híven a tábor a Tóth család katrosai hétvégi házánál kezdődik, a művészek holnap költöznek át Bálványosra.

1993 óta Kelet-Euró­pában ez az egyetlen művésztábor, melynek témája lovakhoz kötődik. Néhai Tóth Ferenc mérnök, a művésztábor szellemi atyja már több mint egy éve eltávozott az élők sorából, de az általa megálmodott művésztábort özvegye és lányai tovább éltetik. Az itthonról és külföldről érkező művészeknek a Vár komplexum tulajdonosa, Torja polgármestere, Daragus Attila biztosít helyet a Transzszilvánia Szállodában és a Rozi villában. Az idei téma a sportló. A tábor művészeti irányítója a brassói Dimény András. Az idei résztvevők: Deák M. Ria, Deák Barna és Simó Enikő Sepsiszentgyörgyről, Sárosi Csaba, Sárosi Mátyás, Vetró Bodoni Zsuzsa, Vetró András és Nagy Lajos Kézdivásárhelyről, Csutak Levente, Ábrahám Jakab, Ábrahám Imola, Ferencz Ágnes és Dimény András Brassóból, Miholcsa József Marossárpatakról. Magyarországról heten érkeznek: Vincze László Sá­rándról, Börcsök Attila Debrecenből, Kodolányi László Kőszegről, Palásti Erzsébet, Ürmös Péter, Majoros Áron Zsolt és Németh Marcell Budapestről. A határon túliak közül öten most vesznek részt először a táborban. A művészek itt-tartózkodásuk ideje alatt meglátogatják a Szent Anna-tavat, Kovásznát, Csomakőröst, Gelencét, Cserná­tont, a szörcsei ménest, a szentkirályi lovasfarmot, Gidófalván lovas- és íjászbemutatón vesznek részt, Kézdivásárhelyen pedig megnézik a Vetró- és a Sárosi-műtermeket. A tábor ideje alatt készített sportló-témájú alkotásokat a július 12-én 12 órakor a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Mú­zeum Incze László Kiállítótermében megnyíló közös tárlaton mutatják be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-06-27: Kultúra - x:

Kőrösi Csoma Sándor-év: Fényüzenet (a kovásznai kiállítás margójára)

Fénybenéző — Vetró András munkája
Az idei Csoma-kiállításnak — mely a huszadik Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében nyílt meg, s mely még megtekinthető, hiszen az egész nyári szezonban nyitva lesz — ezt a címet adták a rendezők: FÉNYEK!
2009-06-27: Kultúra - x:

A történelem lópatái — Ungvári László Zsolt

Ahogy Szent László tekintete a kun derékhadra szegeződött, volt a pillanatban valami lezárhatatlanul végérvényes átváltoz(tat)ás. Meddig, milyen fesztávon vetett arany lobot az istenségből kiszakadt tekintet, vajon megállottak-e az ég ragadozó madarai, vált-e a földobott kő, mely Ady szépséges remekében a kopáran hideg, kegyetlen földre hull, mondom, vált-e mozdulatlanná a kődarab az felizzított kék levegőben, Tordán, ahol úgy fehérlenek az elhíresült hasítékban a tejfehér kövek, mint középkori, pogány bálványok?