IdénybenSietni kellene az első kaszálással - Incze Péter

2009. június 30., kedd, Gazdakör

Háromszéket járva kissé aggasztó jelenség tapasztalható: a réti és hegyvidéki szénák közel fele kaszálatlanul öregszik meg a lábán. Gazdáink általánosan téves hajlama, hogy kivárják, amíg a kis növésű aljfüvek (réti perje, angol perje, vörös csenkesz, taréjos búzafű, csillagpázsit) jól felnőnek, és ez a magasabb növésű szálfüvek és pillangósok elöregedéséhez vezet, nagymértékben csökken ezáltal a szénafű értéke.

A szénák a kérődzők takarmányozásában két feladatot látnak el. Egyrészt fontos táplálóanyag forrásai az állatok számára. A széna táplálóanyagai közül a nyersrost azért fontos a tehén számára, mert elsősorban belőle állítják elő a bendőbaktériumok a tejzsír termeléséhez szükséges ecetsavat. A pillangós szénák ezen túlmenően jelentősen hozzájárulnak az állatok fehérjeellátásához is. A széna másik fontos feladata, hogy segít megteremteni a bendőben a mikrobák zavartalan tevékenységéhez szükséges feltételeket. A széna jó szerkezeti hatékonyságánál fogva aktív rágásra és kérődzésre készteti a szarvasmarhát, és ezáltal kielégítővé válik a nyáltermelés. Szerepet játszik a széna az aktív bendőmozgások kiváltásában is.

A széna tápértékét több tényező is befolyásolja. Elsősorban a növény kora a kaszálás idején. A kaszálás időpontjának megválasztásakor a mennyiség és a minőség szempontjait kell összeegyeztetni, azaz akkor kell kaszálni, amikor már kielégítő a zöldtömeg, de még megfelelő a minőség is. Ez a zöldbimbós állapot, illetve a bugahányás vagy kalászolás kezdete.

A veszteségeket és ezen keresztül a széna táplálóértékét az is meghatározza, hogy a szénát hagyományos renden szárítással vagy valamelyik korszerűbb módszerrel készítettük. Továbbá az esős időjárás valamennyi szénakészítési eljárás veszteségeit megnöveli. A szénaszárítás során jelentős mértékben csökken a zöldtakarmány eredeti karotintartalma. A veszteség mértéke attól függ, hogy mennyi ideig volt a száradó növény a napsugárzásnak kitéve. 48—72 órás renden szárítás során a karotin- (A-vitamin) veszteség elérheti akár a 60—70 százalékot is. Ezzel szemben viszont, ugyancsak a napfény ultraibolya sugarainak hatására, D2-vitamin képződik a szénában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-06-30: Nemzet-nemzetiség - x:

Újabb üres istenháza - B. Kovács András

A nyárádszeredaiak elfogadták a gyulafehérvári főpap által a prefektúra közvetítésével felkínált kompromisszumot, beleegyeztek, hogy egy udvaron épüljön fel az új ortodox templom, amit eredetileg a városka központi parkjába telepített volna az egyház. A székelyföldi településen, mint ismeretes, létezik még egy szerényebb görögkeleti istenháza, mely különben a kisszámú hívő igényeit eddig ki tudta elégíteni.
2009-06-30: Gazdakör - x:

Algaalapú szerves levéltrágya (Növénytermesztés) - Incze Péter

A levéltrágya alapanyaga a zöld alga
A szlovákiai AET Slovakia zöldalga-alapú, környezetbarát levéltrágya-termékeit, melyeket Romániában az Euvikov kft. forgalmaz, a kézdivásárhelyi Kovács Zoltán ismertette az igazgatóság szakemberei előtt.