Hírlugas — Ferencz Csaba

2009. június 30., kedd, Gazdakör
Egy vagon tej

Mintegy 100—120 000 liter tej értékesítése hiúsult meg azáltal, hogy a legnagyobb háromszéki feldolgozó három hétvégén nem vette át a nyers tejet a gazdáktól. Ötvös Mózes, a szarvasmarhatartó gazdák megyei egyesületének elnöke közölte, információi szerint mintegy félszáz tejcsarnokban szünetelt a szombat-vasárnapi átvétel, de a Covalact vezetőivel folytatott egyeztetés után július első hétvégéjétől visszaáll a régi rend.

Az alacsony tejár ellen tüntettek

Úttorlaszokkal és forgalomlassítással tiltakoztak tegnap a tej alacsony felvásárlási ára miatt a cseh gazdák. Az akcióba hét régió gazdálkodói kapcsolódtak be: az illetékesek és a közvélemény figyelmét arra hívják fel, hogy nagyon alacsony a tej felvásárlási ára, ebből nekik anyagi veszteségük származik, és csökkenteni kényszerülnek szarvasmarha-állományukat. Csehországban a tej felvásárlási ára jelenleg literenként 6 korona körüli (kb. egy lej), egy éve több mint 9 korona volt. A gazdák bevételei ezért idén mintegy 4,5 milliárd koronával lesznek kisebbek, mint tavaly. A mezőgazdaságban és a hozzá kapcsolódó ágazatokban mintegy 40 000 ember dolgozik, ebből becslések szerint mintegy kétezer ember veszíti el rövidesen munkáját. A tüntetők — helyenként több százan — autókkal és traktorokkal nehezítették a közlekedést a Prága—Brünn autópálya számos kijáróján, illetve feljáróján, közlekedési dugókat okozva. Hasonló akciókat szerveznek többek között Dél-Csehországban, Nyugat-Csehországban, a Královohradecky és a Pardubicky régióban is.

Házhoz megy a friss tej

Egyre több magyarországi tejtermelő járja hűtőkocsival az utakat, és kiméri a frissen fejt tejet. Úgy gondolják, jobban járnak, mint ha alig hatvan forintért odaadnák a feldolgozónak. Az így elkínált tej kb. tizede annak, amit a tehenek naponta adnak. A termelők elsősorban a magas autóparkolási díjra panaszkodnak, amely a nyereség nagy részét elviszi. A tehéntej átlagban 150 forintba kerül literenként, a kecsketejet pedig — melynek litere az üzletláncoknál ezer forint — 400 forintért mérik.

Fuzáriummal szennyezett liszt

Egy bajai székhelyű cég két, különböző fogyaszthatósági idejű egy kilogrammos durumlisztjét bevonták, mert a készítményekben a fuzáriumgomba egyik toxinját találták az élelmiszer-biztonsági vizsgálatok során — közölte a magyarországi főállatorvos. A Diamant Malom International Kft. minden olyan termékét, amelyet ebből az alapanyagból készítettek, visszahívta a hatóság. A fuzáriumgomba egyik, a termékekben most fellelt toxinjának, a donnak (dezoxinivalenolnak) a fogyasztása csak nagy mennyiségben okoz gondot — hányást, hasmenést —, azonban a toxin hő (sütés-főzés) hatására elbomlik. Egy vállalkozó saját vizsgálata alapján jelentette a hatóságoknak, hogy az egyik, általa felhasznált liszt alapanyaga szennyezett. A don határértéke 750 mikrogramm/kilogramm, ez a százszoros biztonsági érték.

Úttörő kezdeményezés

Júniusban első alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Balaton Borrégió borainak rendszerbe foglalt minőségi kategóriákba sorolását. A Balatoni Borkultúráért Alapítvány egyedülálló kezdeményezésén hét külföldi és két magyar szaktekintélyből álló zsűri bírálta a Balaton Borrégió 350 borát. Az egyszerűen beazonosítható kategóriák segítségével a fogyasztók könnyen eligazodhatnak a balatoni borok minőségét illetően, amely nagyban segítheti a borvásárlást a szaküzletekben, nagy áruházakban.

Megakadályozott sáskajárás

Elhárult a Kelet- és Dél-Afrikát fenyegető vörössáska-veszély; az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének bejelentése szerint sikerült megállítani a sáskák tömeges kikelését Tanzániában egy nemzetközi kampánynak köszönhetően. Most először alkalmaztak ilyen nagy méretekben biológiai rovarirtó szert a sáskák ellen Afrikában. A gyors közbelépés mérsékelte a sáskák kártevését, elkerülték a nagy sáskajárást, ami a területen élő 15 millió ember élelmét veszélyeztette volna. Ha a sáskarajokat nem tartják ellenőrzés alatt, azok hatalmas művelt területeket képesek berepülni, naponta akár 20—30 kilométert, és amerre járnak, felfalják a gabonatermést, a cukornádat, a citrusféléket és a gyümölcsöket, a gyapotot, a zöldségeket és a szegényparasztok által kicsiben termesztett növényeket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-30: Gazdakör - x:

Algaalapú szerves levéltrágya (Növénytermesztés) - Incze Péter

A levéltrágya alapanyaga a zöld alga
A szlovákiai AET Slovakia zöldalga-alapú, környezetbarát levéltrágya-termékeit, melyeket Romániában az Euvikov kft. forgalmaz, a kézdivásárhelyi Kovács Zoltán ismertette az igazgatóság szakemberei előtt.
2009-06-30: Magazin - x:

A Sepsiszentgyörgyi Halászegylet megalakulása - Józsa Lajos

A sepsiszentgyörgyi Ipartestület 1926-tól számos kulturális, sport- és nem ipari társulat létrehozására engedte át a gyűléstermet.