A Sepsiszentgyörgyi Halászegylet megalakulása - Józsa Lajos

2009. június 30., kedd, Magazin

A sepsiszentgyörgyi Ipartestület 1926-tól számos kulturális, sport- és nem ipari társulat létrehozására engedte át a gyűléstermet.

Sepsiszentgyörgy horgászai, miután eldöntötték, hogy egyesületet hoznak létre, az alakuló gyűlést a nagyteremben szándékozták megtartani. Kérelmüket így fogalmazták meg az Ipartestület vezetőségéhez: ,,Tisztelettel kérem az Ipartestület Vezetőségét, hogy a testület helyiségének nagytermét a szervezkedő Sepsiszentgyörgyi Halászegylet alakuló gyűlésének megtartására e hó 20-án, hétfőn délelőtt 10 órára átengedni szíveskedjék. A közhasznú cél érdekében nyújtandó szívességükért fogadja a tekintetes vezetőség nagyrabecsülésemet. Kiváló tisztelettel, a Villamos Művek Üzemvezetője." Timár József, az Ipartestület elnöke engedélyezi a gyűlés megtartását, és a fenti dátumon megalakul a Sepsiszentgyörgyi Halászegylet. Sajnos, a tagok létszámát és nevét nem tüntetik fel az Ipartestület ez időben írt jegyzőkönyvei.

Elgondolkozva a gyermekkoromban hallott halásztörténeteken, melyek a legtöbb esetben Kovásznai József és Kupán István nevéhez főződtek, a város régi hangulatát idézik fel. A Feketeügyben és az Oltban kifogott nagy halakat mindenki megcsodálhatta, mielőtt baráti társaságuk valamelyik vendéglőben megkészítve elfogyasztotta. A reggelig tartó mulatozáson természetesen a fő téma az volt, miképpen fogták ki a halat. Mivel televízió még nem létezett, kitűnő szórakozásban volt része azoknak, akiket meghívtak halvacsorára. Amikor Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című kisregényét olvastam, Santiago alakjában Kupán Istvánt képzeltem el, ahogy küzd a nagy hallal és a cápákkal. A kisregény cselekményében és filozófiai értelmezésében a magam életét és mindnyájunk jövőjét látom. A cápákról nem írok semmit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-30: Gazdakör - x:

Hírlugas — Ferencz Csaba

Egy vagon tej
Mintegy 100—120 000 liter tej értékesítése hiúsult meg azáltal, hogy a legnagyobb háromszéki feldolgozó három hétvégén nem vette át a nyers tejet a gazdáktól. Ötvös Mózes, a szarvasmarhatartó gazdák megyei egyesületének elnöke közölte, információi szerint mintegy félszáz tejcsarnokban szünetelt a szombat-vasárnapi átvétel, de a Covalact vezetőivel folytatott egyeztetés után július első hétvégéjétől visszaáll a régi rend.
2009-06-30: Magazin - x:

Újabb hírek Michael Jackson haláláról

A magánorvos nem adott erős fájdalomcsillapító injekciót Michael Jacksonnak halála előtt — közölte az orvos ügyvédje vasárnap, cáfolva az erről szóló híresztelést. Conrad Murray kardiológus soha nem adott és még csak fel sem írt Demerolt vagy OxyContint a szupersztárnak — mondta az ügyvéd, akinek közléséből először kerültek nyilvánosságra információk arról, mi történt az énekes hirtelen szívmegállásakor.