Az opera a szívnek szóló muzsika

2009. június 30., kedd, Magazin

Lassítja a szívritmust és csökkenti a vérnyomást a jó zene. A legjobb segítség a stroke rehabilitációja során az érzéseket kiváltó operamuzsika — mint például Puccini Turandot-jából Calaf Nessum Dorma kezdetű áriája, amely tele van crescendókkal és diminuendókkal, vagyis a hangerő gyakran változik — állítják olasz kutatók.

A zenét már sok kórházban használják a holisztikus gyógymód részeként. Nem csak olcsó és könnyen alkalmazható, a zene észrevehető fizikai hatást gyakrol a testre és a kedélyállapotra. A gyorsabb tempójú zene növeli a levegővé­telek számát, a vérnyomást, gyorsítja a szívritmust, a lassú zene pedig éppen ellenkezőleg, nyugtat — írták a szakemberek a Circulation orvosi szaklapban közzétett tanulmányukban. Luciano Bernardi, a Padovai Egyetem orvosa és munkatársai 24 egészséges embert arra kértek, hallgassanak meg öt, találomra kiválasztott klasszikus zenei részletet, és közben mérték reakcióikat. A kísérlet résztvevői Beethoven IX. szimfóniáját, Puccini Turandot című operájának egyik áriáját, Bach 169. kantátáját, Verdi Nabucco című operájának nyitányát és a Traviatából egy áriát hallgattak meg. Minden fokozatos hangerő-növekedés ,,felizgatta" a testet, összehúzta a bőr alatti ereket, növelte a vérnyomást meg a szív és a légzés ritmusát. A fokozatosan csökkenő hangerő ezzel ellentétesen pihentetően hatott, csökkent a szívritmus és a vérnyomás. A kutatók a zene és a csend többféle változatát tesztelték az önkénteseken, és úgy találták, a gyors és lassú ritmus váltakozásában gazdag operazene használ a leginkább a vérkeringésnek és a szívnek, Verdi áriái pedig tökéletes szinkronban állnak a természetes szív- és érrendszeri ritmussal.

Bernardi szerint a zene folyamatos, dinamikus — és valamilyen mértékben előre jelezhető — változást okoz a szív- és érrendszerben. A Zene a kórházakban brit jótékonysági szervezet élő zenét szolgáltat kórházakban, hospice-házakban és idősotthonokban országszerte. A második világháború után jött létre a sérült veteránok megsegítésére. Diana Greenman, a szervezet ügyvezetője elmondta: ,,Látjuk, hogy mekkora előnyökkel jár a zene a stroke-on vagy szívinfarktuson átesett emberek esetében. A zene ereje egyszerűen hihetetlen. A zene az egész emberre hat, nemegyszer hallottam már olyan stroke-os betegről, aki egyszer csak mozogni tudott a zene ütemére, holott előzőleg lebénult." Hozzátette, nagyon fontos, hogy az előadást az egyénhez szabják, mert nem mindenki ugyanazt a zenét szereti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-30: Magazin - x:

Újabb hírek Michael Jackson haláláról

A magánorvos nem adott erős fájdalomcsillapító injekciót Michael Jacksonnak halála előtt — közölte az orvos ügyvédje vasárnap, cáfolva az erről szóló híresztelést. Conrad Murray kardiológus soha nem adott és még csak fel sem írt Demerolt vagy OxyContint a szupersztárnak — mondta az ügyvéd, akinek közléséből először kerültek nyilvánosságra információk arról, mi történt az énekes hirtelen szívmegállásakor.
2009-06-30: Magazin - x:

Nem Jackson, nem Fawcett, hanem a kormányzó szeretője

Váratlanul meghalt Michael Jackson, a popzene királya, és hosszú rákbetegség után elhunyt Farrah Fawcett amerikai színésznő, a Google keresőportálon másnap, péntek reggel azonban nem rájuk, hanem a hűtlen dél-karolinai kormányzó szeretőjére kerestek rá a legtöbben.