Ellenzékben a T. HázbanBokor Tibor szenátor fél éve - Iochom István

2009. július 1., szerda, Közélet

Bokor Tibor RMDSZ-es honatya, a felsőház művelődési bizottságának alelnöke a helyi és megyei sajtó képviselői jelenlétében közel féléves szenátori tevékenységéről számolt be.

Bevezetőben szenátori irodáiról beszélt — egyet Kézdivásárhelyen, egyet pedig Kovásznán működtet, ahol rendszeresen tart fogadóórát —, elmondva azt is, hogy a két megyénkbeli irodán kívül a Szeben megyei Medgyesen is tart fogadónapot, hogy napirenden legyen a szórványban élő magyarság gondjaival. A fél esztendő alatt két szenátori irodáját kb. százhúszan keresték fel, elsősorban a tulajdonjoggal kapcsolatos panaszokkal fordultak hozzá. — Nem az én feladatom az erdő, a szántóterületek kimérése — hangsúlyozta —, de felveszem a kapcsolatot az illetékes polgármesteri hivatallal, a helyi földosztó bizottságokkal, felgyorsítva ezáltal a visszaszolgáltatási folyamatot. Az életjárulék folyósítása a második helyen szerepel, ezzel keresik fel a földes panaszok mellett a legtöbben a szenátori irodát. Minden második kedden a kézdivásárhelyi irodában fogadják az ügyfeleket, eddig nyolcvankét idős személy ügyét oldották meg.

Bokor Tibor azt is elmondta, hogy nagyon jó a kapcsolata a mezőgazdasági szaktanácsadó irodával, Kozma Béla aligazgatóval kitűnően együttműködik. Azt sem rejtette véka alá, hogy ellenzékben elég nehéz politizálni és a magyarság számára kedvező törvényeket elfogadtatni a többséggel, de jó lobbizással néha ezt is sikerül keresztülvinni.

A kézdivásárhelyi filmszínház épülete kapcsán Bokor elmondta: június 30-ig az országos mozivállalatnak kötelessége lett volna átadni az épületet az önkormányzatnak, de erre a mai napig nem került sor, holott a jelenlegi bérlő végleges bírósági döntéssel elveszítette a pert a Radettel szemben, ezért semmi akadálya annak, hogy az ingatlan a város magántulajdonába kerüljön, de azt minél hamarabb kérni kell. Az utóbbi húsz évben még nem fordult elő, hogy fél év után se lehessen tudni, mekkora összeget fordíthatnak a megyei tanfelügyelőségek tanügyi beruházásokra.

Szomorú és megdöbbentő — emelte ki a honatya —, hogy értesüléseik szerint csupán nyolc, zömében többségi román vidéki településen és kormánypárti polgármester által irányított községben folytatódnak a beruházások, a megkezdett magyar iskolák munkálataira nem adnak pénzt. Ezek szerint minket, magyarokat a kormánypártok másodrendű állampolgároknak tekintenek — összegezett —, s ez ellen nekünk tiltakoznunk kell, ez a diszkriminatív pénzelosztás is jobban megerősít abban a hitünkben, hogy szükségünk van az önrendelkezésre, az autonómiára.

A felső-háromszéki szenátor közölte, örül annak, hogy a prefektus a lakosság érdekeit szem előtt tartó döntéseket akar hozni, de reméli, ezek nem maradnak puszta nyilatkozatok, tegye meg a konkrét lépéseket is, például ha segíteni akar az embereken, akkor egy tollvonással megteheti, hogy a felső-háromszékieknek ne kelljen a megyeközpontba utazniuk sofőrvizsgára, hanem Kézdivásárhelyen is lehessen vezetésből vizsgázni. Egyszerűbb három-négy rendőrnek a céhes városba utaznia, mint több száz vizsgázónak Sepsiszentgyörgyre. Bokor ebben is várja a kormánymegbízott konkrét segítségét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-07-01: Közélet - x:

A pénzhiány akadályozza a nyomozást

A gazdasági válság rányomja bélyegét a bűnügyi vizsgálatokra is. Corneliu Câmpeanu megyei rendőrfőkapitány elmondta, helyben topognak egy gyilkossági ügyben, mert a bukaresti törvényszéki orvostani intézettől nem kapnak eredményt, amíg a megrendelő, azaz a megyei ügyészség nem fizet.
2009-07-01: Közélet - x:

Leáll az igazságszolgáltatás!? (Kármentő) - B. Kovács András

Ha nem maga tapasztalná, el sem hinné az ember: hetek óta szünetel az ítéletek kikézbesítése egyes megyékben, a bíróságoknak és törvényszékeknek ugyanis — tessék megfogózni! — nem maradt pénzük bélyegilletékre.