Hírbörze

2009. július 1., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Klubtalálkozó

Az Asimcov kézdivásárhelyi területi irodája holnap 20 órától klubtalálkozót tart a szövetség székhelyén (12-es udvartér 1.). Témák: a városnapok alkalmával rendezendő kiállítás, konferencia és termékbemutató. (Asimcov-hír)

Csökkentett alapkamat

A jegybank mától fél százalékponttal, 9 százalékra csökkentette az alapkamatot. Ugyanakkor a hitelpiac élénkítése érdekében 5, illetve 3 százalékponttal csökkentette a kereskedelmi bankok valuta-, illetve lejtartaléka utáni kötelező tartalékalapot. Közben a jegybank közölte, tavaly hétszer több, vagyis 3,3 milliárd lejes profitot könyvelhetett, mint egy évvel korábban. Az intézmény honlapján közölt jelentés szerint a növekedés annak köszönhető, hogy tavaly a pénzintézet jelentős profitot valósított meg a nemzetközi tartalékok kezeléséből, illetve jelentősen lehetett csökkenteni a pénzügy-politikai műveletek veszteségeit. A jegybank 2008 végén nettó hitelezővé vált.

Egymilliárd dollár Fehéroroszországnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egymilliárd dollárral, 3,5 milliárd dollárra emelte Fehéroroszországnak szóló készenléti hitelkeretét. A nemzetközi pénzintézet a globális gazdasági válság hatásaival indokolta a döntést. A fehéroroszországi termékek iránt a vártnál is jobban visszaesett a külpiaci kereslet, és komoly kockázatot jelentenek az árfolyam-ingadozások — közölte az IMF. Január óta több mint 40 százalékkal csökkent a fehérorosz kivitel. A helyi valutát az év elején 20 százalékkal leértékelték a dollárhoz képest. Ez volt a feltétele a hitelfolyósítás megkezdésének. Az állami tulajdonnal túlsúlyos fehérorosz gazdaság stabilizálását szolgáló hitel további részleteinek folyósítását az IMF a privatizáció felgyorsításához köti. A megemelt készenléti hitelkeret a hazai össztermék (GDP) hét százalékának felel meg.

Megkétszerezik a kártérítést

További 470 millió dollár kártérítést fizet az amerikai Exxon Mobil olajipari konszern az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai katasztrófájáért. A texasi vállalat szóvivője közölte: elfogadják a vonatkozó bírósági ítéletet, amely a korábban kiszabott bő félmilliárd dollár büntető jellegű kártérítés kamatainak megfizetésére kötelezi a céget. Az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófájának károsultjai így az eddigi tizenötezer dollár után további, nagyjából tizenötezer dollárt kapnak fejenként. Az Exxon Valdez 1989. március 23-án zátonyra futott és elsüllyedt az Alaszkai-öböl északi részén, a Prince William tengerszorosnál. Összesen 42 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe, elszennyeződött a partvonal több mint 2000 kilométernyi szakasza, és elpusztult nagyjából 250 000 tengeri emlős és madár. A térségben máig nem állt helyre a baleset előtti állapot. Az Exxon Mobil ellen indult eljárásban először 1994-ben hozott ítéletet egy alaszkai bíróság. Ötmilliárd dollárban határozta meg a kártérítés összegét, amelyet egy szövetségi fellebbviteli bíróság később felére csökkentett, majd tavaly az amerikai legfelsőbb bíróság 507,5 dollárra mérsékelt. A kamatok kérdése azonban rendezetlen maradt. Ezt az ügyet rendezte egy alaszkai bíróság, amelynek döntését a társaság elfogadta. A közel 33 000 károsultnak napokon belül kifizetik a nekik járó összeget — mondta a szóvivő.

Orosz rulett a Balkánon

Az egyik legnagyobb orosz játékkaszinólánc Montenegróba, a tengerparti Budvába teszi át a székhelyét, mert mától — a 2006-ban hozott törvény értelmében — nem működhetnek játéktermek Oroszországban, legfeljebb Szibériában, az észak-koreai határ mentén. Anatolij Kuznyecov, a Korston kaszinólánc elnöke bejelentette, hogy a napokban fejezték be a tárgyalásokat a The Queen of Montenegro budvai hotel megvásárlásáról. A szállodában háromszáz szoba van, és kaszinó is működik benne. ,,Megváltoztatjuk a hotel nevét Korsumra, elvisszük Moszkvából a játékasztalokat és az automatákat, s még ősz előtt megszervezzük az első charterjáratot Moszkvából Montenegróba" — közölte Kuznyecov. Oleg Bojko, a Ritzio Entertaintment Group and Storm International, a játékkaszinókat működtető legnagyobb lánc orosz társelnöke is arról beszélt, hogy áthelyezi üzletét Olaszországba, Németországba, Szerbiába, Horvátországba és a volt Jugoszlávia többi országába. Megemlítette a bolgár tengerpartot és Ciprust is. Az orosz történelemből és irodalomból tudható, hogy a gazdagok mindig is rajongtak a szerencsejátékokért, és Európa mondén helyeit keresték fel szenvedélyük kiélésére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-07-01: Pénz, piac, vállalkozás - x:

A lakosság inkább takarékoskodik (Kitekintő)

A lakosság a jelenlegi gazdasági helyzetben a megtakarításokat, befektetéseket részesíti előnyben a hitelfelvétellel szemben. A GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb jelentése szerint erre a mérés kezdete, 1995 óta nem volt példa. A lakosság pénzügyi termékhasználati szokásait a gazdasági válság nem változtatta meg jelentősen.
2009-07-01: Kultúra - x:

Első háromszéki szabadegyetem

Első ízben szerveztek Háromszéken szabadegyetemet a hét végén, és hosszú idő után talán ez az első olyan ifjúsági rendezvény, amelyet ma a sztriptíztáncos múlttal gyanúsított Ciprian Grosu vezette Kovászna Megyei Ifjúsági Igazgatóság semmilyen módon nem támogatott.