Lorin Maazel elbúcsúzott

2009. július 1., szerda, Magazin

Még be sem intett karmesteri pálcájával, máris kitört a tapsvihar: a közönség így ünnepelte búcsúkoncertjének kezdetén Lorin Maazelt, aki hét éven át állt a legrégibb amerikai szimfonikus zenekar, a New York-i élén.

A búcsúhangversenyre, a ,,nagy fináléra" Gustav Mahler híres Ezrek Szimfó­niáját választotta a mester. Az orgonán és a fúvós hangszereken megszólaló első Esz-dúr akkord után a zenekarhoz három kórus csatlakozott, amelyek a latin Veni creator spirit — a Szentlélek idézésére szolgáló Jöjj el, alkotó szellem — szavakat énekelték.

Az osztrák komponista ezzel a monumentális alkotással, a Goethe Faustjának zárójelenetére alapozott, sorrendben 8. szimfóniájával mondott bizonyos értelemben búcsút az életnek. Maga Mahler vezényelte az 1910-es müncheni bemutatót, amelynek a három kórus tagjaival együtt több mint ezer előadója volt, innen a szimfónia neve. Manapság is több százan szólaltatják meg, szombaton az Avery Fisher Hallban mintegy 350-en voltak a zenészek, a szimfonikusokkal a New York Choral Artists, a Dessoff Symphonic kórus és a brooklyni ifjúsági kórus, valamint nyolc szólista és egy balkonról rézfúvós együttes szólaltatta meg a nyolcvan perces alkotást.

A 78 éves karmester vezénylése lankadatlan energiát sugárzott, megszokott precizitásával irányította a muzsikusokat, a zenekarból gazdag harmóniákat és világosan tagolt melódiákat csalt ki. A búcsúhangverseny szólistái között a ma legmagasabban jegyzett művészek léptek fel, köztük Christine Brewer szopránénekesnő, aki márciusban bokasérülése miatt kénytelen volt lemondani fellépését Wagner Ring-tetralógiájában a Metropolitan Operában, valamint Anthony Dean Griffey Grammy-díjas tenor.

A New York-i Filharmonikus Zenekarral együtt Lorin Maazel fényes karrierje során — amely akkor kezdődött, amikor alig 12 évesen dirigált vezető amerikai zenekarokat — mintegy 150 együttessel hangversenyezett. A Párizsban született amerikai karmester elmondta, hogy éveken át álmodott a New York-i szimfonikusok zeneigazgatói tisztségének elnyeréséről két okból is: egyrészt mert kiváló együttesnek tartotta, és azért is, mert New York az a város, ahol a leginkább otthon érezte magát. A dirigens egy legutóbbi interjújában kifejtette, nyugodt szívvel és igen boldog érzésekkel mond búcsút az együttesnek, mert úgy gondolja, nem csupán kölcsönösen gyümölcsöző volt a kapcsolatuk, de emberileg is rendkívüli élményt nyújtott. ,,Sikeresen teljesítettük küldetésünket, hogy muzsikáljunk a mai viharos világban, a béke és a szépség üzenetét elvittük a világ legtávolibb sarkaiba is" — mondta a mester.

Tavaly Lorin Maazel Észak-Koreában és Kínában turnézott a New York-i szimfonikusokkal. A Mezzo zenei adó hétfőn is megismételte a phenjani hangverseny felvételét — amely akkor a ,,hangverseny-diplomácia" eseményének számított, bár azóta ismét feszültté vált Washington és Phenjan viszonya.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-01: Kultúra - x:

A tábor házhoz jött - Fekete Réka

Nem csak megtanulták, meg is szerették a táncokat
Nem muszáj elutazni, és az egyre drágább tábori napidíjat kifizetni azért, hogy negyven-ötven gyermek együtt lehessen. Otthon, bármelyik településen meg lehet szervezni a napközis táborozást.
2009-07-01: Magazin - x:

Demes Dezső (Mementó) - Kisgyörgy Zoltán

Negyvenöt évvel ezelőtt helyezték örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi köztemetőben. Sokoldalú egyéniség, ezermester, feltaláló, tollforgató költő-író volt. A Brassó megyei Keresztváron született 1907-ben.