Régi, őshonos növényünk, a mályvarózsa - Puskás Attila

2009. július 2., csütörtök, Család

A kerti mályvarózsa (Alcea rosea), amint azt tapasztalhatták olvasóink, kibontakozik évről évre anélkül, hogy újravetnénk.

Valójában kétéves növény, azaz — bár ugyanott kihajt évente — mind a ,,termete", mind a virága kétéves korában a legszebb. Felvételünkön egy egyszerű virágú növényt látunk, de szebbek a sokszirmú, telt virágúak. Jóformán minden színben, a fehértől a sötét indigókékig tarkállanak. Hálás, hosszan virágzó (júniustól szeptember végéig), s egyben igen alkalmas a szürke házfalak takarására.

A magokat márciusban szaporítóládákba (cserépbe) vetjük, vagy áprilisban állandó helyére, de ez esetben csak augusztusban virágzik. Az előnevelt palántákat 30x30 cm-es tő- vagy 30x40 cm-es sortávolságra ültetjük május első felében.

A növényt parazita gomba, a levélrozsda károsítja, amely már júliusban megjelenik, és beborítja a teljes levélfelületet. A rozsda (Puccinia malvacearum) ellen Zineb 0,3 százalékos vagy rézoxiklorid 0,5 százalékos oldatával védekezhetünk az első rozsdafoltok megjelenésekor. A vetőmagot 0,2 százalékos rézgálicoldattal csávázzuk védekezésül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-02: Család - x:

Találkozások - Jártó Kocsis Edit

Mindannyian egy nagy közösségben élünk, így lépten-nyomon találkozunk egymással. Ez annyira megszokottá válik, hogy már nem is figyelünk másra, csak az ismerős arcokra, örülünk vagy bosszankodunk ezek láttán.
2009-07-02: Család - x:

Az erős napfény bőrrákot okozhat - Fekete Réka

A sepsiszentgyörgyi Együtt az Egészségedért Egyesület folytatja a februárban megkezdett bőrrákszűrést, minden hétfőn nyolc pácienst fogadnak ingyenes vizsgálatra. A szakemberek felhívják a lakosság figyelmét a túlzott napozás veszélyeire, mivel bizonyított, hogy az ultraibolya sugarak okolhatóak sok esetben a bőrrák kialakulásáért.