Az erős napfény bőrrákot okozhat - Fekete Réka

2009. július 2., csütörtök, Család

A sepsiszentgyörgyi Együtt az Egészségedért Egyesület folytatja a februárban megkezdett bőrrákszűrést, minden hétfőn nyolc pácienst fogadnak ingyenes vizsgálatra. A szakemberek felhívják a lakosság figyelmét a túlzott napozás veszélyeire, mivel bizonyított, hogy az ultraibolya sugarak okolhatóak sok esetben a bőrrák kialakulásáért.

A melanóma, vagyis a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása a nyolcadik helyet foglalja el a leggyakoribb daganatos betegségek listáján, és előfordulása könnyen idéz elő áttéteket a belső szervekben. A melanómás betegek száma az utóbbi évtizedekben megsokszorozódott, amit a környezeti hatások, elsősorban a túlzott napozás idéz elő. Az Együtt az Egészségedért Egyesület dermatológiai rendelőjében a bőrrákszűrést dermatoszkóppal végzik, melanóma gyanúja esetén hisztopatológiai vizsgálat is szükséges. A rendelő munkacsoportjának eddigi tapasztalata szerint a késői felismerés gyengíti a kezelés esélyét, ezért tartják nagyon fontosnak a lakossági szűrést. Emlékeztetünk, hogy az év elején meghirdetett két hónapos ingyenes szűrés alatt több mint ezren jelentkeztek vizsgálatra, az orvosok százötven páciensnél valamilyen kóros elváltozást találtak, a bőrnövedékek majdnem minden formájával találkoztak, köztük három melanómás esetet is jegyeztek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-02: Család - x:

Régi, őshonos növényünk, a mályvarózsa - Puskás Attila

A kerti mályvarózsa (Alcea rosea), amint azt tapasztalhatták olvasóink, kibontakozik évről évre anélkül, hogy újravetnénk.
2009-07-02: Család - x:

Megbotránkoztató nyári divat?

Kivillanó tangabugyi vagy szűk felső a háton domborodó hurkákon? Ez csak kettő a legdurvább öltözködési bakik közül. Lássuk, mire kell figyelnünk nyáron az öltözködésben.